Ανάπτυξη 7,9% για το 2021 προβλέπει η UBS, μετά το εκρηκτικό δεύτερο τρίμηνο και τα αναμενόμενα ισχυρά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο. Η εκτίμηση της UBS είναι 2,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το μέσο όρο που δίνουν οι αναλυτές και οι άλλοι οίκοι μέχρι στιγμής…

Η UBS εντοπίζει την καλή πορεία του ΑΕΠ τα 4 τελευταία τρίμηνα με αύξηση 3,5% και άνω για κάθε τρίμηνο ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο του 2020 γεγονός που δημιουργεί διαδοχική επιτάχυνση του ΑΕΠ από τις ισχυρότερες των τελευταίων 20 ετών.

Ο ρυθμός αύξησης σε ετήσια βάση έφθασε το 16,2% ετησίως, λέει η UBS, που αναφέρει ότι το ΑΕΠ είχε ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας έως το 2ο τρίμηνο του 2021.

Έτσι ο ελβετικός οίκος αυξάνει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ από 5,6% σε 7,9% το 2021, αλλά μειώνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2022 στο 5% από 6% προηγουμένως, καθώς πολλά κέρδη της ανάκαμψης φαίνεται να έχουν καταγραφεί νωρίτερα.

Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν συνεχή ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο. Τα δεδομένα κινητικότητας της Google δείχνουν ότι υπήρξε έντονη άνοδος της δραστηριότητας τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, λέει ο οίκος.

Αυτό αντικατοπτρίζει κυρίως την άνθηση της κατανάλωσης (παντοπωλεία & λιανικό εμπόριο), αλλά και τις μετακινήσεις μέσα από τους σταθμούς διαμετακόμισης. Το επιχειρηματικό κλίμα εκτινάχθηκε στο 113 τον Αύγουστο του 2021, φθάνοντας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000. Η ανάκαμψη του κλίματος αντανακλά την αισιοδοξία στη βιομηχανία και στις κατασκευές.

Η αισιοδοξία στη βιομηχανία αντανακλάται επίσης από τον δείκτη PMI στη μεταποίηση που αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο, ενώ η αισιόδοξη διάθεση στις κατασκευές θα πρέπει επίσης να συνδεθεί με την έναρξη των έργων RRF (4 δις ευρώ που ελήφθησαν στις αρχές του Αυγούστου).

Τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο βελτιώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 και οι ταξιδιωτικές κρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δείχνουν επίσης ισχυρή ζήτηση, που θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να επωφεληθεί από τις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), που ξεκινούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η Ελλάδα είναι επιλέξιμη για επιχορηγήσεις ύψους 18 δις ευρώ και δάνεια ύψους 12 δις ευρώ (10% του ΑΕΠ και 7% του ΑΕΠ αντίστοιχα).

Με βάση τον υπολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, το κεφάλαια του RRF σε συνδυασμό με επιλεγμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (βελτίωση των αγορών προϊόντων, αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού και ενίσχυση της παραγωγικότητας) θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα του ΑΕΠ κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά την περίοδο 2021-2026 σε σχέση με το βασικό επίπεδο και να δημιουργήσουν 180 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα διαθέτει επίσης περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε εκκρεμή κεφάλαια από το ΠΔΠ 2014-20 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), τα οποία δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμβάσεις για έργα για περισσότερο από το 100% του διαθέσιμου κονδυλίου.

Η UBS περιμένει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειωθεί από 205,6% το 2020 σε 186% του ΑΕΠ το 2022.

Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε πορεία προς μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2022 και με επαρκή πλέον ικανότητα δανεισμού, η UBS εκτιμά ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here