Η NVisionist είναι μία δυναμική start up που παρουσίασε ένα καινοτόμο προϊόν ψηφιακής τεχνολογίας, για το οποίο υπάρχει αγορά και ενδιαφέρον στον κλάδο της αιολικής ενέργειας. Το προϊόν λέγεται NV bird.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή και CEO της NVsionist κ. Τάσο Αλέφαντο, η ανάγκη προέκυψε για λόγους περιβάλλοντος και η εφαρμογή για τα αιολικά πάρκα έχει συναντήσει το ενδιαφέρον στην Ευρώπη, ενώ η start up τώρα άρχισε να βγαίνει προς τα έξω σε εκθέσεις και μπήκε σε φάση αναζήτησης επενδυτή.

Το προϊόν παρουσίασε ο κ. Τάσος Αλέφαντος στα Hellenic Innovation Forum & Awards 2021 που διεξήχθησαν στις 19 Νοεμβρίου 2021 με ψηφιακά μέσα από την LiveOn, την πρώτη πλήρη, all-in-one, ψηφιακή πλατφόρμα για την Επιχειρηματική Επικοινωνία και τα Events, και το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό κέντρο της, το LiveOn Expo Complex.

Πως καινοτομεί το προϊόν; Όπως είπε ο κ. Αλέφαντος το NV bird αναγνωρίζει τα πτηνά που κινούνται προς τις ανεμογεννήτριες και κινδυνεύουν με πρόσκρουση στις πτέρυγές τους. Το σύστημα αναγνωρίζει, αποτρέπει και προστατεύει την ορνιθοπανίδα, αλλά και τις ανεμογεννήτριες.

«Μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για προστασία πτηνών και ανεμογεννητριών, ενώ το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας προσεγγίζει και νέα σημεία», είπε ο κ. Αλέφαντος. Προσέθεσε πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πελάτες από όσοι εκτιμήθηκαν αρχικά, ενώ πρόκειται για παγκόσμια καινοτομία.

Τα πρώτα συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών ξεκίνησαν από ορνιθολόγους και είχαν τελείως διαφορετική σύλληψη. «Εμείς αναπτύξαμε σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης και με σύνθετους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης ώστε να εκπαιδεύεται το σύστημα σε πολλά είδη πουλιών και να τα αναγνωρίζει από μακριά», πρόσθεσε ο κ. Αλέφαντος.

Το σύστημα δουλεύει με κάμερες και αναγνωρίζει το πτηνό και το είδος του ακόμα από μακριά. «Αν το πουλί πλησιάσει το σύστημα εκπέμπει ηχητικό σήμα που το απομακρύνει χωρίς να το βλάπτει- του είναι απλά ενοχλητικό. Αν επιμείνει και δεν αλλάξει πορεία, τότε σιγά- σιγά, σταματά την ανεμογεννήτρια, μέχρι να περάσει το πτηνό», κατέληξε ο κ. Αλέφαντος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here