Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βγει στις αγορές και θα δανειστεί 500 δισ Ευρώ στο όνομα του συνόλου των κρατών μελών της ζώνης του Ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να συσταθεί το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) που θα επιχορηγήσει (δεν θα δανείσει) τις χώρες και τους τομείς της οικονομίας της Ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και το lockdown.

  • Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, “συναντήθηκαν” μέσω τηλεδιάσκεψης και κατόπιν ανακοίνωσαν την κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία των 500 δισ Ευρώ που αφορά επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

Μέρκελ και Μακρόν προτείνουν η Κομισιόν να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, σεβόμενη ταυτόχρονα τις συνθήκες της ΕΕ.

  • Τα χρήματα θα διανεμηθούν αναλογικά, με τις χώρες και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο να λαμβάνουν και τα μεγαλύτερα ποσά.

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντλήσει χρέος από κοινού και «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι το σχέδιο συνιστά μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση και πως για να υπάρξει μακροπρόθεσμη λύση, που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, θα γίνει συζήτηση «καθώς η Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω»

O πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, χαρακτήρισε την πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας ένα θετικό σημείο εκκίνησης και προτρέπει για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που συστήνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here