Ποιες χώρες θα έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη το 2024;

Η απάντηση έρχεται μέσα από ένα infographic του VC, όπου αποτυπώνονται οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ με βάση το World Economic Outlook του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2023. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις χώρες βρίσκονται στην Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική – δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου.

Για την Ινδία, τα στοιχεία και οι προβλέψεις παρουσιάζονται σε βάση οικονομικού έτους (από τον Απρίλιο).

Country Region GDP Growth 2024 (%)
🇲🇴 Macao SAR Asia Pacific 27.2
🇬🇾 Guyana Americas 26.6
🇵🇼 Palau Asia Pacific 12.4
🇳🇪 Niger Sub-Saharan Africa 11.1
🇸🇳 Senegal Sub-Saharan Africa 8.8
🇱🇾 Libya Middle East and North Africa 7.5
🇷🇼 Rwanda Sub-Saharan Africa 7.0
🇨🇮 Côte d’Ivoire Sub-Saharan Africa 6.6
🇧🇫 Burkina Faso Sub-Saharan Africa 6.4
🇧🇯 Benin Sub-Saharan Africa 6.3
🇮🇳 India Asia Pacific 6.3
🇬🇲 The Gambia Sub-Saharan Africa 6.2
🇪🇹 Ethiopia Sub-Saharan Africa 6.2
🇰🇭 Cambodia Asia Pacific 6.1
🇹🇿 Tanzania Sub-Saharan Africa 6.1
🇧🇩 Bangladesh Asia Pacific 6.0
🇩🇯 Djibouti Middle East and North Africa 6.0
🇧🇮 Burundi Sub-Saharan Africa 6.0
🇵🇭 Philippines Asia Pacific 5.9
🇻🇳 Vietnam Asia Pacific 5.8
🌍 World Average 2.9

 

Highlights: Ασία-Ειρηνικός

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία προβλέπεται να είναι το Μακάο (+27,2%), το Παλάου (+12,4%) και η Ινδία (+6,3%).

Η οικονομία του Μακάο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας της περιοχής, καθώς και περίπου το 70% του ΑΕΠ της. Το Παλάου είναι μια μικροσκοπική χώρα που αποτελείται από 340 νησιά, μια συνολική έκταση 180 τετραγωνικών μιλίων (466 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του ΑΕΠ του Παλάου.

Η Ινδία, η οποία πρόσφατα έγινε η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε πληθυσμό, αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο όριο των 1,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2064.

Highlights: Υποσαχάρια Αφρική

Η υποσαχάρια Αφρική καταλαμβάνει το ήμισυ της λίστας των 20 κορυφαίων, με τον Νίγηρα (+11,1%) και τη Σενεγάλη (+8,8%) να προηγούνται.

Ένα πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη του Νίγηρα. Το πετρέλαιο από το κοίτασμα Agadem της χώρας, το οποίο ανήκει κατά πλειοψηφία στην China National Petroleum Corporation (CNPC), μπορεί να διακόψει τις εξαγωγές του, ως αποτέλεσμα των παγκόσμιων κυρώσεων.
Η οικονομία της Σενεγάλης συνδέεται επίσης με τη βιομηχανία πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξή της θα μπορούσε να παρουσιάζει διακυμάνσεις τα επόμενα χρόνια.

Το πετρέλαιο ωθεί την ανάπτυξη για τη Γουιάνα

Η Γουιάνα (+26,6%), με πληθυσμό μόλις 815.000 κατοίκων, αναμένεται να είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία το 2024. Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο πέρυσι, με αύξηση 62% στο ΑΕΠ και είναι πιθανό να διεκδικήσει ξανά αυτόν τον τίτλο το 2023 με αναμενόμενη ανάπτυξη 37%.

Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαίου από το Stabroek Block, ένα υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου που αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Exxon Mobil. Σύμφωνα με το BBC, η Γουιάνα έχει πάνω από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα πετρελαίου.