Η… εκτίναξη της μετοχής, με +17,07% στα 4,80 ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση του 2018 ξάφνιασε, είναι αλήθεια, ως προς την έκταση της ανοδικής αντίδρασης.

H έκρηξη πυροδοτήθηκε από συναλλαγές 348.905 μετοχών, συνολικής αξίας 1.573.945 ευρώ (χωρίς να αλλάξουν πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις). Όλα θυμίζουν ενεργό δραστηριοποίηση μεγάλων παικτών και traders.
Η μετοχή της ΓΕΚ, που μέχρι και την προτελευταία συνεδρίαση κατέγραφε απώλειες -7,5% ακριβώς με αυτό το εξωπραγματικό +17,07% σημείωσε κέρδη +8,35%.

Αυτή λοιπόν  ήταν η δεύτερη μετοχή του ομίλου, με την Τέρνα Ενεργειακή, που έκλεισε το 2018 με θετικό πρόσημο, ακριβώς για να υποδηλωθεί προς κάθε κατεύθυνση πως ο όμιλος θα είναι εκ των πρωταγωνιστών και του 2019. Οντως η αγορά περιμένει και φέτος αυξημένες αποδόσεις για τον όμιλο, σε μεγέθη, κέρδη, συνακόλουθα ανάλογη πορεία και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Το νέο ισχυρό χαρτί στα χέρια της διοίκησης είναι η θυγατρική του ομίλου στον τομέα των παραχωρήσεων μετά τις δύο κινήσεις- ματ που μεθοδικά φρόντισε να κάνει με την απόκτηση του ποσοστού 33,34% της Ferrovial και 21,41% στη Νέα Οδό καταβάλλοντας συνολικά 145 εκατ. Ευρώ.

Το ποσό πρόκειται να εξοφληθεί μέχρι το 2028 με τον όμιλο να αποκτά το 100% στους δύο νευραλγικούς οδικούς άξονες, έχοντας ποσοστό 17% στην Ολυμπία Οδό.
Ξεκάθαρα, στρατηγική η στόχευση της ΓΕΚ Τέρνα, δεδομένου ότι αποφέρουν επαναλαμβανόμενες και μακροχρόνιες ροές, θωρακίζοντας την έτσι από την δραστηριότητα στις κατασκευές που χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα.
Πλέον ο όμιλος συγκαταλέγεται στους top της χώρας με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους και τζίρο που ξεπερνά το όριο του 1 δισ. 
Ακριβώς αυτή την πρωτοκαθεδρία ήθελαν να επιβεβαιώσουν οι αγοραστές στην συνεδρίαση της Δευτέρας προεξοφλώντας την ακόμη καλύτερη πορεία την φετινή χρονιά.
Να σημειωθεί, πως στην νέα θυγατρική θα ενταχθεί- εκτός και άλλων projects που σταδιακά θα συμπεριληφθούν- και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, στο Ηράκλειο ένα έργο που θα κατασκευασθεί σε συνεργασία με τον ινδικό κολοσσό GMR. 
Το πιθανότερο είναι, πως ένα τέτοιο θυγατρικό σχήμα συμμετοχών στον τομέα των παραχωρήσεων σε έναν εύλογο επενδυτικά και χρηματιστηριακά χρόνο θα επιδιώξει να εισαγάγει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Προφανώς όχι φέτος, μια που η χρονιά θα είναι πλήρης αβεβαιότητας και αυξημένης μεταβλητότητας αλλά με την πρώτη- ευδόκιμη- ευκαιρία θα περάσει το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here