Ίναχος ΛΑΖΟΣ
Ο Αριστοτέλης στα Αναλυτικά Ύστερα, κατέθεσε πως μεταξύ διαφορετικών αποδείξεων μιας υπόθεσης, η απλούστερη είναι η πιο αποτελεσματική.
Στα Λατινικά η ιδέα πέρασε ως Lex Parsimoniae και στις ημέρες μας στα οικονομικά ως Occam’s Razor.
Ακούμε λοιπόν από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, με όχι τεράστια έκπληξη, κάθε λογής θεωρίες για την κατάρρευση του κόμματος εκτός από την απλούστερη:
- ότι οι κύριες ιδέες και κατευθύνσεις του προγράμματος τους είναι απλά λάθος.
Πρώτη παρατήρηση: Δεν εννοούμε ‘ιδεολογικά’ λάθος – ο,τιδηποτε μπορεί να σημαίνει αυτό – αλλά θεμελιωδώς λάθος, αρχής γενομένης με τα ψευδό-δεδομένα και υποθέσεις στις οποίες υποτίθεται βασίζονται.
Όπως λένε εξάλλου στην Αμερική, μπορείς να έχεις τις δικές σου υποκειμενικές απόψεις αλλά όχι τα δικά σου δεδομένα.
Δεύτερη παρατήρηση: Οι δύο κύριοι εκφραστές τους στον τομέα της οικονομίας τουλάχιστον, ο κύριος Τσακαλωτος και η κυρία Αχτσιόγλου, ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς.
Ο πρώτος που και που ψελλίζει οτι είναι μαρξιστής, δεν το αμφισβητεί ο άνθρωπος και είναι απολύτως σεβαστό έστω και στα ψιθυριστά.
Όμως κύριε Τσακαλώτε, όταν ο πλούσιος τρώει 20 μπριζόλες τον μήνα και ο φτωχός μία, δεν γίνεται να μην καταλαβαίνετε ότι ο πλούσιος (και ο ξένος) συνεισφέρει παραπάνω ΦΠΑ στα έσοδα του κράτους. Εάν μειώσετε τον ΦΠΑ, θα πρέπει να φορολογήσετε τον ίδιο πλούσιο (η ξένο) κάπως αλλιώς ώστε αυτό να μην αποβεί τελικά εις βάρος του κοινωνικού κράτους.
Στο πρόγραμμά σας, δεν πείσατε με δεδομένα ότι όντως έχετε τρέξει αυτά τα νούμερα, δηλαδή όσον αφορά την κατανομή εισοδήματος, κατανάλωσης και φορολογικών εσόδων και καταλαβαίνετε τι ακριβώς λέτε. Εκτός και εάν τα έχετε τρέξει και ενώ βλέπετε ότι δεν μπορεί να αποβεί προοδευτική η άμεση μείωση του ΦΠΑ επιμένετε στον ιδεολογικό ατταβισμό – που δεν πείθει πλέον κανέναν.
Άλλο παράδειγμα:
Η κυρία Αχτσιόγλου, επέμενε για πολύ καιρό να υπολογίζει την εισαγόμενη ακρίβεια ως ποσοστό του κατα κεφαλήν εθνικού εισοδήματος και να διατείνεται ότι έχουμε πχ την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη.
Το κατα κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι λιγότερο από το μισό της Γαλλίας.
Άρα για να μην παραβιάζουμε την “Συνθήκη Αχτσιόγλου” θα έπρεπε η (εισαγόμενη) ενέργεια μας να κοστίζει λιγότερο από το μισό σε σχέση με την Γαλλία.
Ή αλλιώς… θα κάνουμε την ζαβολιά: Να κρατικοποιήσουμε την ΔΕΗ η οποία αυτή με μαγικό τρόπο θα ρίξει κι άλλο τις τιμές – χρεώνοντας βέβαια το δημόσιο και άρα το κοινωνικό κράτος και τον μέσο φορολογούμενο.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσακαλώτος διατείνεται ότι υπάρχουν και έσοδα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει οτι υπάρχουν 15 εισηγμένες στο ΧΑΑ με 1 δις € κέρδη έκαστη τα οποία και θα φορολογηθούν.
Αρχίσαμε λοιπόν μανιωδώς το ψάξιμο μήπως και μας έχει ξεφύγει τέτοιο Ελντοράντο και όλως περιέργως δεν βρήκαμε ΟΥΤΕ ΜΙΑ εισηγμένη με 1 δις κέρδη.
Τα δε φερόμενα ως υπερκέρδη φαίνεται κάποιοι πιστεύουν ότι ενώ πριν την Ουκρανία δεν υπήρχαν, πλέον θα υπάρχουν στο διηνεκές αποτελώντας την νέα κότα με τα χρυσά αυγά να χρηματοδοτούν το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει και είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ όλη μέρα να αναφέρουμε τέτοια παραδείγματα απο το πρόγραμμα και του ΣΥΡΙΖΑ (ΠΑΣΟΚ) που είναι δυστυχώς γεμάτα τέτοια ‘τρικ΄και αυταπάτες, εκτός απο αυτο που εχουμε ξαναπεί και ξαναγράψει ad nauseam:
- χωρίς επενδύσεις δεν αυξάνεται η παραγωγικότητα και δεν δημιουργούνται πόροι, ενώ με μαγικά επενδύσεις δεν έρχονται (το ΠΑΣΟΚ ακούει;).
Και το κυριότερο, προσέλκυση επενδύσεων ούτε προϋποθέτει ούτε προκαλεί φαντασιακή ταξική σύγκρουση.
Υπάρχει άρα μια πολύ απλή και αποτελεσματική ερμηνεία για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς υπερανάλυση.
Ο γιαλός απλά δεν είναι στραβός. Όταν δε οι περισσότεροι σταυροί κατευθύνονται στον κύριο εκφραστή του (ανύπαρκτου) στραβού γιαλού τότε αυτονόητα καθορίζεται και το δυνητικό εκτόπισμα του συνόλου που αυτός εκπροσωπεί.
ἔστω γὰρ αὕτη ἡ ἀπόδειξις βελτίων τῶν ἄλλων τῶν αὐτῶν ὑπαρχόντων, ἡ ἐξ ἐλαττόνων αἰτημάτων ἢ ὑποθέσεων ἢ προτάσεων, όπως έγραψε και ο Δάσκαλος.
Ο ´Ιναχος Λάζος είναι απόφοιτος του ΜΙΤ και ιδρυτής της Delphic Strategies, συμβουλευτικής εταιρίας επενδυτικών κεφαλαίων.