Γράφει ο Ίναχος Λάζος

Χθες, στην πρωινή ζώνη, σε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων ο κ. Δουδωνής του ΠΑΣΟΚ ρωτούσε επίμονα τον κ. Σκυλακάκη της ΝΔ πώς θα καταφέρει η ΝΔ να αυξήσει τους μισθούς στον «ιδιωτικό τομέα που δεν δέχεται εντολές από το κράτος», υπονοώντας πως τέτοια στοχοθεσία στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι ευθέως αποπλανητική.

 

Αφού η απλή απάντηση του κ. Σκυλακάκη πέρασε ‘εντελώς πάνω από το κεφάλι’ του κ. Δουδωνή – δηλαδή δεν κατάλαβε απολύτως τίποτα – κατηγορήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ ότι είναι ο Adam Smith.

 

Υπό κανονικές συνθήκες τόση αφέλεια έως αμάθεια (συνδυασμένη με μεγάλη δόση τραγικής ειρωνείας) θα καθιστούσε περαιτέρω συζήτηση άσκοπη.

Βρισκόμαστε όμως ενώπιον εκλογών.

Παρατήρηση πρώτη.

Η Ελλάδα δεν έχει κατευθυνόμενη οικονομία σοβιετικού τύπου αλλά ελεύθερη οικονομία δυτικού τύπου.

Συνεπώς αυτό που περιγράφεται στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα μακροοικονομικό περίγραμμα με προβλέψεις για την εξέλιξη διαφόρων μεγεθών με ορθολογικό τρόπο ως συνέπεια ενεργητικής δημιουργίας και στήριξης κατάλληλων συνθηκών.

  • Για παράδειγμα, η συνεχής προσέλκυση άμεσων επενδύσεων μέσω συγκεκριμένων εργαλείων πολιτικής θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγικότητα και του κεφαλαίου αλλά και της εργασίας, μειώνοντας την ανεργία, αυξάνοντας το λειτουργικό πλεόνασμα του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα και άρα και των μισθών που αυτός προσφέρει.

 

Ο καθένας που θέλει να αξιολογήσει το πρόγραμμα της ΝΔ και τις εξελίξεις που προβλέπονται είναι ελεύθερος/η να εξετάσει τις γενεσιουργές αιτίες και πολιτικές, καθώς και τον προϋπολογισμό που αυτό προϋποθέτει.

 

Η πρωταρχική απορία του κ. Δουδωνή στο “πώς θα φέρει την αύξηση μισθών η ΝΔ” καταδεικνύει μια ανατριχιαστική θεμελιώδη αμάθεια που δικαίως αποτυπώθηκε με τρόμο στην έκφραση του προσώπου του κ. Σκυλακάκη.

 

Παρατήρηση δεύτερη.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύουν μέσα από την άκρατη αντιδραστικότητά τους κυριολεκτικά μια απελπισία να εφευρεθεί μια κατ’ επίφαση κεντρώα ατζέντα με το ‘στανιό’.

Είναι όμως αμφότεροι εγκλωβισμένοι στα “γράμματα που ξέρουν”, όπως είναι και προφανές ότι τίποτα στέρεο δεν γεννιέται με αυτόν τρόπο.

Η δήθεν ‘αναδιανομή΄ των φορολογικών βαρών καταλήγει μέσα σε λίγα λεπτά (Κατρούγκαλος) αν όχι σε δευτερόλεπτα συζήτησης (Δουδωνής, Χρονοπούλου) σε τραγελαφικές αντιφάσεις – αφού αυτά που παιδαριωδώς επαγγέλλονται δεν αποτελούν καν αναδιανομή! Από την άλλη πλευρά η ΝΔ έπραξε τα αυτονόητα και είναι κατηγορούμενη γι’ αυτό από τους πάντες – εκτός από τους ψηφοφόρους. Και το βλέπουν οι πάντες – εκτός από την αντιπολίτευση.

 

Παρατήρηση τρίτη.

Είναι με πάσα βεβαιότητα αδύνατον να χτιστεί μια σοβαρή πολιτική δύναμη πάνω σε τόσο διάτρητη και άνευ ουσίας, πυροτεχνηματική μπουρδολογία – και ίσως αυτό να αποτελεί και το κύριο μήνυμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Αποτελεί δε επιστημονικής απορίας άξιον ότι μια (ακόμη και συρρικνούμενη) πολιτική τάξη αδυνατεί να αφουγκραστεί την αμείλικτη αυτή πραγματικότητα και προσπαθεί με, θα έλεγε κανείς, αβάσταχτα ελαφρύ καιροσκοπισμό να «επανέλθει».

Τα ρίσκα με άλλα λόγια για το ΠΑΣΟΚ, όπως και για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι επί της παρούσης προς τα κάτω παρά προς τα επάνω.

 

Παρατήρηση τέταρτη (bonus).

Ένας από τους λόγους, ενδεχομένως και ο κυριότερος, που όλη αυτή η μπούρδα του ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ και ξεγυμνώνεται εν ριπή οφθαλμού αλλά είναι ακόμη και από ατύχημα πρακτικά ανεφάρμοστη (ευτυχώς) είναι πως (χάρη στον Θεό της Ελλάδας) βρισκόμαστε ακόμη στη ζώνη του ευρώ.  Κάτι που κάποιοι από σύμπτωση (…) δεν θέλουν να αποδεχτούν, και κάποιοι ακόμη περισσότεροι αδυνατούν να καταλάβουν τι θεμελιωδώς συνεπάγεται.  Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

 

Και μία πρόβλεψη.

  • Διαφαίνεται ότι θα χρειαστούν αρκετοί εξελικτικοί κύκλοι διάψευσης ψευδαισθήσεων αλλά και παίδευσης ώστε να συγκροτηθεί έγκυρος αντίλογος ουσίας επί του πραγματικού.  Μέχρι τότε πιθανότατα οι ίδιοι που απέτυχαν θα διαμαρτύρονται για την «παντοδυναμία» αυτού που πέτυχε (λες και η Βουλή θα πάψει να έχει 300 βουλευτές).

Άβυσσος…..

 

 

  • {Ο ´Ιναχος Λάζος είναι απόφοιτος του ΜΙΤ και ιδρυτής της Delphic Strategies, συμβουλευτικής εταιρίας επενδυτικών κεφαλαίων από την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.}

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here