H Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει στα βήματα του …Μάριο και ο Γιάννης Στουρνάρας κρατάει …τον πιεστικό ρυθμό, με την παρέμβαση του στους Financial Times.
Ήταν ένα από τα θέματα, που είχε θίξει στην πρόσφατη συνέντευξη του, στους Financial Times, ο προηγούμενος επικεφαλής της ΕΚΤ , Mario Draghi.
- Παρέμβαση, που έκανε περισσότερο “θόρυβο” για τη …νύξη του Ιταλού περί μερικής διαγραφής ιδιωτικού χρέους.
Παρέμβαση, που για αρκετούς στην Φρανκφούρτη αποτέλεσε το έναυσμα για τη μεταστροφή της Γαλλίας, την “ωρίμανση” της, την αλλαγή στάσης, από διστακτική σε πιο επιθετική, πιο δραστική. Που την έφερε και σε αντιπαράθεση με την Αγκελα Μέρκελ ως προς το ύψος της βοήθειας/υποστήριξης και την σύνθεση/μορφή που θα έπρεπε να παρασχεθεί προς την Ευρωπαϊκή οικονομία, τις επιχειρήσεις.
Πλέον, και όπως φαίνεται από την σχετική αρθρογραφία των Financial Times, η Φρανκφούρτη επανέρχεται.
Αυτή την φορά προτρεπτικά προς τις Βρυξέλλες προκειμένου να δημιουργηθεί μία bad bank, όπου θα ενταχθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δημιουργήθηκαν, δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.
- Το σχέδιο προωθείται από αξιωματούχους της ΕΚΤ, στο πλευρό των οποίων έχει συνταχθεί η ελληνική αντιπροσωπεία, ακριβώς επειδή είναι προφανής η ανησυχία πως η κρίση θα δημιουργήσει νέα γενιά NPLs. Ανακόπτωντας, έτσι τη δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών.
Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες, πιστές στο…δόγμα της απαρέγκλιτης τήρησης του “γράμματος του νόμου” αντιτίθενται αφού για την παροχή κρατικών ενισχύσεων προϋπόθεση είναι η δημιουργία ζημίας σε μετόχους και ομολογιούχους.
Η θέση του Γιάννη Στουρνάρα
Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μία bad bank μπορεί να προχωρήσει μία γρήγορη απαλλαγή από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Θα μπορούσε να είναι σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.