γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πολύ περισσότερο -σε σχέση με το όχι πολύ μακρινό παρελθόν- τις ψηφιακές τεχνολογίες. Σε σημείο που να υποστηρίζεται ότι ο COVID-19 είναι ο λόγος που αρκετές επιχειρήσεις μετασχηματίζονται ψηφιακά.

Αυτή η ιδιάζουσα κατάσταση πάντως εκτιμάται ότι θα αλλάξει αρκετές από τις τάσεις που υπάρχουν στην τεχνολογία. Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πολύ πιθανό να φέρει αλλαγές στη χρήση συγκεκριμένων τεχνολογιών, κυρίως όσες έχουν να κάνουν με τον τομέα της εργασίας εξ αποστάσεως, η οποία ήρθε για να μείνει.

Καταρχάς, θα πρέπει να αναμένουμε ότι η χρήση των εφαρμογών τηλεδιασκέψεων θα συνεχιστεί να είναι υψηλή. Ενδεχομένως όχι στα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά σίγουρα πολλές επιχειρήσεις θα στραφούν προς το Zoom, το Webex και το Teams για συναντήσεις που δεν χρειάζεται να γίνουν σε φυσικό επίπεδο. Οι μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους θα περιοριστούν, ιδίως από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις αερομεταφορές.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με τις εφαρμογές συνεργασίας (collaboration tools). Πολλά στελέχη απέφευγαν να τις χρησιμοποιήσουν, αλλά τώρα που «υποχρεώθηκαν» άρχισαν να καταλαβαίνουν τη σημασία τους και πόσο σημαντική διευκόλυνση μπορούν να προσφέρουν.

Μία τάση που θα ενισχυθεί περαιτέρω είναι η χρήση των cloud υποδομών. Πολλές επιχειρήσεις κατάλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι το cloud έχει πολλά πλεονεκτήματα. Κυρίως, όσον αφορά το πόσο εύκολο είναι να λειτουργήσεις σε μία περίοδο κρίσης ή όταν υπάρξει πρόβλημα στις on premise υποδομές. Δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που έριχναν κατάρες στις VPN εφαρμογές τους που αρνούνταν να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο και να μην μπορούν να δουλέψουν.

  • Θα δούμε ακόμη να αυξάνεται το ενδιαφέρον για ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων.

Μία ADSL σύνδεση μπορεί να προσφέρει 15-20 Mbps για τη λήψη δεδομένων και αυτή η ταχύτητα να είναι ικανοποιητική για το Netflix και για το web browsing αλλά το 1 Mbps στην αποστολή δεν είναι αρκετό όταν κάνεις video conferencing. Χρειάζεσαι τουλάχιστον τα 5 Mbps που δίνει μία 50άρα VDSL σύνδεση. Και είναι ακόμη καλύτερα με τα 10 Mbps της 100άρας σύνδεσης. Με το κόστος να μοιάζει τελικώς ότι είναι λογικό για να κάνεις το επόμενο βήμα.

  • Η εργασία εξ αποστάσεως είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να δουν τα όρια και τις αντοχές των φορητών υπολογιστών τους και κατάλαβαν ότι το καλό μηχάνημα είναι απαραίτητο.
  • Αν δούμε αύξηση στις πωλήσεις laptops και δη ακριβών, μάλλον δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε.

Τέλος, όλη αυτή η κατάσταση ίσως αποδειχθεί καταλύτης για την αύξηση της χρήσης εφαρμογών virtual και augmented reality (VR/AR). Ο περιορισμός των μετακινήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις και το VR/AR μπορεί να τις δώσει σε διάφορους κλάδους και τομείς.

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δούμε, για παράδειγμα, μία κλαδική έκθεση να αξιοποιεί το VR για να πραγματοποιηθεί. Σίγουρα, πάντως, θα δούμε πολύ περισσότερα συνέδρια να γίνονται αποκλειστικά online. Ή έστω να συνδυάζουν φυσική παρουσία με διαδικτυακές παρουσιάσεις και πάνελ.

Θα είναι μία διαφορετική αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα εμπειρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ