Έγγραφη ενημέρωση προς τις διοικήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας, δόθηκε χθες από τους βασικούς μετόχους τους.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest Holding Ltd (οι δύο μέτοχοι) επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία επί κοινώς αποδεκτού κειμένου, που περιλαμβάνει τους βασικούς όρους της σκοπούμενης συγχώνευσης με την Παγκρήτια και την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος.

  • Περισσότερες λεπτομέρειες προφανώς θα δοθούν στη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, την ερχόμενη Τρίτη.
  • Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα της ελληνικής αγοράς είναι πλέον θέμα χρόνου.

Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα δημιουργήσει ένα νέο, ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» 10 δισ. Ευρώ σε καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.

Έως το Φθινόπωρο του 2022, οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ήταν γκρίζες και αχαρτογράφητες.  Έλλειψη κεφαλαίων και βαρύ χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων απειλούσαν τη βιωσιμότητα των δύο τραπεζών, ακριβώς την εποχή που οι συστημικές τράπεζες προχωρούσαν σε ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών τους και ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμπτε έπειτα από χρόνια κρίσης.

Σήμερα Attica Bank και Παγκρήτια ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, έπειτα από τη δρομολογούμενη συμφωνία μετόχων, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για τη σύσταση του 5ου τραπεζικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Thrivest των κ.κ. Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου είχε συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της.

Στην συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης.

Με την επικείμενη συμμετοχή της στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο,