Γράφει η «ξενοδόχος»

«Είμαστε μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που κατάφεραν να έχουν ενισχυμένο κύκλο εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το πιο αδύναμο τρίμηνο ιδιαίτερα στην Ελλάδα», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης, σχολιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα.

Η  φετινή χρονιά πάντως τόσο για τη διεθνή όσο και την ευρωπαϊκή αγορά πράγματι, προμηνύεται δύσκολη, με την Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) μάλιστα να αναθεωρεί προς τα κάτω της εκτιμήσεις για την κερδοφορία των αεροπορικών: Ενδεικτικά, η ΙΑΤΑ προέβλεψε κέρδη ύψους 28 δισ. δολαρίων φέτος για τη διεθνή αγορά αερομεταφορών, έναντι της πρόβλεψης που είχε κάνει στο τέλος του 2018, για 35,5 δισ. δολάρια το 2019. Πτώση σημειώνεται και σε σχέση με την καθαρή κερδοφορία του 2018, η οποία, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ εκτιμάται στα 30 δισ. δολάρια. Οι προβλέψεις για τις συνολικές δαπάνες των αεροπορικών φέτος διεθνώς υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 7,4%, ενώ μικρότερη άνοδος, κατά 6,5% εκτιμάται ότι θα υπάρξει στα έσοδα. Οσον αφορά ειδικά την ευρωπαϊκή αγορά, αναμένεται ότι οι αεροπορικές της Ευρώπης θα επιτύχουν καθαρή κερδοφορία ύψους 8,1 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας πτώση έναντι των 9,4 δισ. δολαρίων το 2018.

Που οφείλεται η εκτίμηση για την πτώση φέτος; Υψηλές τιμές των καυσίμων, αυξημένο κόστος αεροδρομίων, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου αλλά και οξύς ανταγωνισμός στο γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι οι βασικότεροι παράγοντες, κατά την ΙΑΤΑ, που επηρεάζουν τον κλάδο διεθνώς.

Oσον αφορά την Aegean, στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είχε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 7% και ενοποιημένα έσοδα αυξημένα κατά 4% στα 172 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας επιπλέον και αύξηση μέσης πληρότητας σε 82,3%.

Η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική εταιρεία είχε καθαρές ζημίες μετά από φόρους που ανήλθαν στα 35,2 εκατ. ευρώ από 30,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018, ως απόρροια του υψηλότερου κόστους καυσίμου και της κάμψης του μέσου ναύλου. «Το καλοκαίρι του 2019 συνεχίζουμε την προσπάθεια για σταθερή, λελογισμένη ανάπτυξη, νέους προορισμούς και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε εντατικά για την διαδικασία ένταξης των νέων Airbus A320neo στον στόλο μας το 2020. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, βασιζόμενοι στη μέχρι τώρα θετική πορεία των προ κρατήσεων», σχολίασε ο κ. Γερογιάννης.

  • Στις εκτιμήσεις της για φέτος η διοίκηση έκανε αναφορά και στις επερχόμενες εκλογές: «Ένας μελλοντικός παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει τις προσδοκίες, είναι οι εγχώριες επερχόμενες εκλογές. Συνδυάζοντας και τις διεθνείς εξελίξεις όπως οι επιπτώσεις της προστατευτικής εμπορικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), προδιαθέτουν πιέσεις στην ανοδική πορεία του οικονομικού κλίματος».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here