Σε γήπεδο ακραίων υπερβολών και πιθανότατα χειραγώγησης ανώριμων από κερδοσκόπους μετατράπηκε το crypto SQUID, το οποίο δανείστηκε την ονομασία του από την δημοφιλή σειρά του Netflix, Squid Game, που έχει κάνει τους γονείς εφήβων σε όλο τον κόσμο, να ανησυχούν. Το Crypto βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη σειρά τους δημιουργούς της ή το Netflix.

Σε μία ρυθμισμένη αγορά και όχι σε μία μικρή πλατφόρμα, η εκάστοτε SEC ή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είχε άμεσα παρέμβει. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το τέχνασμα λειτουργεί ως εξής: Με εντολές που μπορεί να είναι «γυρίσματα» μεταξύ μίας ομάδας, η τιμή ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Στη συνέχεια αρχίζει η απότομη πτώση, αλλά οι μη μυημένοι αγοράζουν στην πτώση θεωρώντας ότι η τιμή διόρθωσε αρκετά και είναι πλέον συμφέρουσα. Οι πωλητές όμως πωλούν πολύ ακριβότερα από ότι απέκτησαν την αξία (μετοχή crypto κλπ) χωρίς να ενδιαφέρονται για την πτώση αφού κερδίζουν ήδη. Φυσικά η καταπόντιση συνεχίζεται και σε κάποιες περιπτώσεις η επένδυση μετατρέπεται σε επενδυτικό «τάφο».

Το ίδιο το crypto SQUID δεν μεταφέρει καμία ιδιαίτερη τεχνολογία ή καινοτομία. Είχε προωθηθεί ως ένα κρυπτονόμισμα «play to earn» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παίξει κανείς σε ένα επερχόμενο διαδικτυακό παιχνίδι με βάση τη σειρά και δεν αποκλείεται νεαροί «παίκτες» των crypto να έπεσαν θύματα της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του που του χάρισε μέσα σε λίγες ώρες ένα κακό όνομα μεταξύ των επενδυτών της συγκεκριμένης αγοράς.

Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, το SQUID, λανσαρίστηκε την περασμένη εβδομάδα με τιμή 1 σεντ και η αξία του εκτοξεύτηκε γρήγορα στα 38 δολάρια το περασμένο Σάββατο. Χθες έκανε ένα απότομο άλμα στα 2.856 δολάρια μόλις για λίγα λεπτά, πριν χάσει όλη την αξία του υποχωρώντας κάτω και από το σεντ της αρχικής τιμής στα 0,003 δολάρια

Υπήρχαν από την αρχή ανησυχίες με το SQUID καθώς πολλοί χρήστες δεν μπόρεσαν να το πουλήσουν σε ανταλλακτήρια. Υπήρχαν επίσης, πολλά προειδοποιητικά σημάδια τα οποία αγνόησαν οι επενδυτές, όπως γραμματικά και συντακτικά λάθη στη Λευκή Βίβλο του project, ενώ η ιστοσελίδα του είχε εμφανιστεί μόλις πριν ένα μήνα.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here