Μετά από δεκαετίες στενής συνεργασίας και προσωπικής φιλίας, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου JUMBO υπέβαλε χθες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Απόστολο Βακάκη την παραίτηση του, μετά την αποκάλυψη ότι είχε δημιουργήσει δική του παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα, με πωλήσεις ακινήτων στην Ελλάδα, σε Κινέζους επενδυτές.

Ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια το alter ego του επιχειρηματία κ. Απόστολου Βακάκη μεγαλομετόχου του Ομίλου JUMBO.

Δείτε επίσης:  Η βίλα της Φιλοθέης, ο σκιώδης Jumbo και ο Κωστόπουλος

Τον τελευταίο καιρό είχε επιδοθεί σε μια παράλληλη οικογενειακή δραστηριότητα αγοράς και πώλησης ακινήτων με τελικούς αγοραστές Κινέζους επενδυτές.

  • Αποδείχθηκε ωστόσο ότι η δραστηριότητα αυτή του κ. Παπαευαγγέλου παραβίαζε τους κανόνες capital control της Κινεζικής Δημοκρατίας.

Ο μηχανισμός που είχε στηθεί για την αγορά των ακινήτων αφορούσε μηχανήματα POS ελληνικής συστημικής τράπεζας και αγορά των ακινήτων με κινεζικές πιστωτικές κάρτες.

Κατόπιν καταγγελιών από τις κινεζικές αρχές προς την ελληνική Τράπεζα, διαπιστώθηκε παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος από την Κίνα προς την Ελλάδα μέσω των μηχανημάτων POS. Αντίστοιχες συμφωνίες φαίνεται ότι είχε κλείσει ο κ. Παπαευαγγέλου και με άλλες δύο συστημικές τράπεζες οι οποίες όμως διέκοψαν τη συνεργασία μόλις διεπίστωσαν τον απροσδόκητα μεγάλο κύκλο εργασιών της μικρής real estate εταιρείας.

Στην Ελλάδα, ο  νόμος 4251/ 2014 που διέπει τη χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής σε επενδυτές του προγράμματος Golden Visa, προβλέπει σαφώς ποιοι είναι οι αποδεκτοί τρόποι καταβολής του τιμήματος για την αγορά ακινήτων:

  • Η καταβολή του τιμήματος πρέπει να έχει γίνει αποκλειστικά με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζικό έμβασμα στο λογαριασμό του δικαιούχου.
  • Ο λογαριασμός θα πρέπει να τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της τράπεζας Ελλάδος

Η διοίκηση της μεγάλης τράπεζας έδωσε εντολή για εκτεταμένο εσωτερικό έλεγχο στην συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και με στόχο να διερευνηθεί αν έχουν υπάρξει και άλλα ανάλογα περιστατικά είτε στο ίδιο αντικείμενο είτε σε παρεμφερή αντικείμενα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που έχει εντοπιστεί πως εξήχθη με μη νόμιμο τρόπο από την Κίνα προς την Ελλάδα με όχημα τα POS και τις πιστωτικές κάρτες της ελληνικής τράπεζας ξεπερνά τα 40 εκ ευρώ.

Ήδη απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 3 κορυφαία στελέχη της ελληνικής τράπεζας που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα.

Πηγές από τον όμιλο JUMBO δήλωσαν έκπληξη και άγνοια για τις παράλληλες ανεξάρτητες δραστηριότητες του Αντιπροέδρου και διαβεβαίωσαν ότι στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου θα γίνει αποδεκτή η παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου.

Ανώτατη πηγή του Ομίλου δήλωσε ότι:

  • “Η υπόθεση δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την εταιρία, η οποία και δεν ελέγχει παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις συνεργατών της σε μη ανταγωνιστικούς τομείς δραστηριότητας, όπως είναι το real estate.
  • Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την εταιρία ή με τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της στην Κίνα.”

O κ. Παπαευαγγέλου αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση.

Τον τελευταίο καιρό ο κ. Παπαευαγγέλου είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας επειδή επένδυε σημαντικά ποσά σε ακίνητα που έβγαιναν σε πλειστηριασμό από τράπεζες. Μεταξύ των ακινήτων που αγόρασε ο κ. Παπαευαγγέλου περιλαμβάνονται τα τέσσερα σπίτια της εταιρείας Koumbas Development του Γιώργου Κούμπα στην οδό Αγίου Δημητρίου 62 στο Παλαιό Ψυχικό, όπως επίσης και η πολυτελής βίλα του πρώην εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη που αποκτήθηκε έναντι 4,7 εκατ. Ευρώ το καλοκαίρι.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι πληρωμές των Κινέζων μεσιτών (εν μέσω Ελληνικών capital controls) πως ακριβώς γίνονταν???Μέσω της προσωπικής εταιρίας του Παπαευγγέλου η μέσω άλλης???

  2. Το άρθρο είναι μία μπαρούφα και μισή, που αναπαράγεται στο Internet από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τίποτε γιατί δεν έχουν ιδέα.
    Η τεράστια αυτή «Απάτη» με ποιο τρόπο έβλαψε την Ελλάδα, εκτός από το ότι έφερνε συνάλλαγμα στην χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here