Με βασικό σενάριο την νέα αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ, κατά 75 μονάδες βάσης -από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– ξεκινούν σήμερα οι αγορές.
 Κίνηση, που έχει προεξοφληθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου για να ενσωματωθεί/αφομοιωθεί σταδιακά στην διάρκεια του Οκτωβρίου έχοντας ως εξίσου βασικό το σενάριο ακόμη μίας ισόποσης αύξησης στην συνεδρίαση της 15 ης Δεκεμβρίου.
  •   Ωστόσο έχει ενδιαφέρον το ότι οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους περισσότερο στην FOMC– που ακολουθεί Τρίτη (1//11)-Τετάρτη(2/11) εκτιμώντας πως από την στάση της Fed θα εξαρτηθεί το πως θα κινηθεί η ΕΚΤ από αρχές 2023.
Και αυτό είναι κάτι, που συνεκτιμάται από τους διαχειριστές οι οποίοι από την προσεχή εβδομάδα θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για το “κλείσιμο βιβλίων” του 2022 και την προοπτική λήψης θέσεων για το 2023. 

 

Η  αύξηση επιτοκίων του δολαρίου στις 2 Νοεμβρίου θεωρείται δεδομένη για τις αγορές, οι οποίες έχουν κλειδώσει μια ακόμα μεγάλη αύξηση του 0,7. Το «παιχνίδι των προβλέψεων» πλέον έχει μεταφερθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η τελική αύξηση από τη Federal Reserve πριν κλείσει η δύσκολη χρονιά του 2022, έχει αυξήσει τις αντίρροπες συναλλαγές και τα επενδυτικά στοιχήματα.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο. Αυτό θα φανεί από την ρητορική της συνεδρίασης του Νοεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό φαίνεται να δείχνουν ότι αυτή η στροφή μπορεί να είναι πρόωρη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Πάντως, οι διαρροές που έγιναν στα αμερικάνικα μέσα για πιθανή υποχώρηση της Fed, την προηγούμενη Παρασκευή, έδωσαν θετικό τόνο στους  δείκτες της Wall Street.

Aπό την άλλη πλευρά, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς το ισχυρό δολάριο έπληξε τις εξαγωγές.

Το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά αυξήθηκε +5,7% τον Σεπτέμβριο στα 92,2 δισ. δολ. από 87,3 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές εμφάνισαν μικρή άνοδο 0,8% τον Σεπτέμβριο στα 269,8 δισ. ενώ οι εξαγωγές κατρακύλησαν 1,5% στα 177,6 δισ. δολ. Οι εξαγωγές υποχώρησαν για τρίτο διαδοχικό μήνα μετά το ρεκόρ του Ιουνίου. Τον προηγούμενο Μάιο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί σε ρεκόρ, φτάνοντας τα 125,3 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τα αποθέματα χονδρικής έδειξαν αύξηση 0,8% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα. Τα αποθέματα στη λιανική ενισχύθηκαν κατά 0,4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here