Συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών έχει σήμερα το μεσημέρι η Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, με θέμα το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η σύσκεψη αυτή που συγκαλείται εκτάκτως έχει στόχο ν’ απαντήσει στα ζητήματα που εγείρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί του νέου πλαισίου, στο οποίο συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι τράπεζες και ιδίως σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα εκδώσει έκθεση εκτιμήσεων για τις κεφαλαιακές επιπτώσεις που δημιουργεί ο νέος νόμος Κατσέλη για την πρώτη κατοικία που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο υπολογισμός των επιπτώσεων είναι μια δύσκολη διαδικασία, τεχνικά, καθώς οι τράπεζες έχουν στοιχεία για τις κατοικίες και την αντικειμενική αξία τους, αλλά δεν διαθέτουν στοιχεία για το εισόδημα και την περιουσία των δανειοληπτών, ώστε να προσδιορίσουν με ακρίβεια πόσοι είναι επιλέξιμοι.

Πέραν αυτού, η ΕΚΤ θεωρεί πως το κριτήριο της περιουσίας (δηλαδή το σύνολο της περιουσίας του επιλέξιμου δανειολήπτη να μην ξεπερνάει το 200% του υπολοίπου του δανείου) είναι γενναιόδωρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here