Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz επέλεξε τη Ρώμη ως τρίτο σταθμό, μετά το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, των συναντήσεων γνωριμίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η επίσκεψη του Γερμανού στην Αιώνια Πόλη έχει τη δική της σημασία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi (ενδεχομένως o νέος Πρόεδρος της Ιταλίας), θεωρείται σήμερα -σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico –
- «το πιο ισχυρό πρόσωπο στην Ευρώπη».
Ο Μario Draghi
- «δεν είναι ευθυγραμμισμένος με κανένα κόμμα, η Ιταλία έχει έναν ηγέτη που μπορεί να φέρει τη χώρα στην καρδιά των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ενώ η αποχώρηση της Angela Merkel του ανοίγει έναν χώρο ως de facto ηγέτη της ΕΕ».
Η πολιτική εμβέλεια του Draghi έχει διευρυνθεί μετά τη «συμφωνία του Κυρηνάλιου», που υπέγραψε στα τέλη Νοεμβρίου με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.
Μια συμφωνία, που δημιουργεί άλλον ένα ισχυρό άξονα Παρισιού -Ρώμης στην Ευρώπη, μετά τον παραδοσιακό, Γαλλο-Γερμανικό, ο οποίος καθορίζει μεταπολεμικά τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο.
Με τη Συνθήκη του Κυρηνάλιου, Μακρόν και Ντράγκι κατέστησαν σαφές ότι Παρίσι και Ρώμη θα επιδιώξουν την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην ΕΕ, μέσα από την μεταρρύθμιση των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας -σε ότι αφορά κυρίως την κατάργηση του ορίου του 60% του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά και την επαναδιαπράγματευση του ποσοστού του ελλείμματος.
Από τον Ιανουάριο, η προεδρία της Ε.Ε. περνά στη Γαλλία και προσφέρεται ευκαιρία στην προεκλογική περίοδο για τον Εμμανουέλ Μακρόν, να ηγηθεί της μάχης εναντίον των 8, «φειδωλών» κρατών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης- κυρίως στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Σκανδιναβία- που αντιτάσσονται σε κάθε ιδέα χαλάρωσης της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ.