«Συναγερμός» έχει σημάνει και στη Φραγκφούρτη, με την ΕΚΤ να εξετάζει ήδη σχέδια διαχείρισης της κρίσης. Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις, σε ανοιχτή γραμμή τα κεντρικά της γερμανικής πόλης με τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ευρωσυστήματος.

Τα νέα δεδομένα, κυρίως όμως η ταχύτητα και η διάχυση του προβλήματος, οδηγούν σε επίσπευση της διαδικασίας ένταξης του εγχώριου banking στο πλαίσιο κάλυψης του σχεδίου «Ηρακλής», με την Eurobank να ανοίγει την αυλαία την Τρίτη.

“Alert” και για τις διοικήσεις των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς, καθώς σχεδιάζεται η υποβολή ανάλογων αιτημάτων μέσα στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν πως μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου οι σχετικοί φάκελοι θα είναι στα χέρια της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΚΤ. Ήδη, στην έδρα της ΕΚΤ επιταχύνεται η προεργασία εξέτασης των αναλυτικών στοιχείων που έχει υποβάλει η Eurobank, με ανεπίσημες πληροφορίες να κάνουν λόγο για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, για να δοθεί η απάντηση κυρίως ως προς τον βαθμό κάλυψης των εγγυήσεων που θα παράσχει το Δημόσιο προς την τράπεζα.

Την Τρίτη, η Eurobank υπέβαλε το αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για ένταξη, στο πλαίσιο του «Ηρακλή», τιτλοποίησης για δύο χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διοίκηση της τράπεζας έχει ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, από τις 19 Δεκεμβρίου, για την τιτλοποίηση με κωδική ονομασία Cairo, συνολικού ύψους 7,5 δισ. Τα αιτήματα για την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου καλύπτουν έως 1,655 δισ. ευρώ και κατανέμονται στα Cairo και Cairo II.

Η τιτλοποίηση Cairo είναι η πρώτη για μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα για τα οποία υποβάλλεται αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Το Caro ΙΙ θα αποσταλεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ μαζί με την τιτλοποίηση Pillar, που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι οι πρώτες που υλοποιούνται για το εγχώριο σύστημα.

Παρότι οι πληροφορίες από τη Φραγκφούρτη έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα, μέρα με τη μέρα, ενισχύεται η εκτίμηση πως, εν τέλει, θα δοθεί το “ok” για πλήρη εγγυοδοσία της στήριξης που θα παράσχει το ελληνικό Δημόσιο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για τα Cairo και Cairo II οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στο 1,655 δισ., διευκολύνοντας έτσι την Eurobank στην προσπάθεια διαχείρισης/εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Αν, τελικά, ο υπολογισμός (βάσει του zero risk) γίνει εξολοκλήρου, η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να βάλει επιπλέον κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τη διαχείριση των NPLs/NPEs. Σε αυτό το ενδεχόμενο η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Αυτό που όμως απασχολεί τη Φραγκφούρτη –κατ’ επέκταση την Αθήνα– είναι το διαμορφωμένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, που δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες.

Η κρίση λόγω του κορωνοϊού έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία το ευρωσύστημα είναι δέσμιο των χαμηλών επιτοκίων και του νέου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Εύλογα για την ΕΚΤ ο καταρχήν «πονοκέφαλος» αφορά στις εξελίξεις στην Ιταλία και στον βαθμό που αυτές θα επηρεάσουν το ήδη ευάλωτο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με την ιταλική οικονομία στον «προθάλαμο» της ύφεσης (σ.σ. βάσει των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν).

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, πιθανότατα στις συνεδριάσεις ή της 1ης Φεβρουαρίου ή της 30ής Απριλίου, θα αφορούν, έστω και έμμεσα, το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το ΔΣ της ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επιμήκυνση των δανείων, καθιστώντας τους όρους χρηματοδότησης τους ευνοϊκότερους, διευρύνοντας την περίοδο εξυπηρέτησης σε περισσότερο από τρία χρόνια.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 04/03/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ