Το μέλλον βρίσκεται όχι μόνον στην παραγωγή φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον Ενέργειας αλλά κυρίως στην αποτελεσματική αποθήκευση της.
Οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αναδείξει τον κομβικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα συστήματα αποθήκευσης, καθώς η ένταξη τους στο ηλεκτρικό σύστημα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε επίπεδο λειτουργίας συστήματος και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η λύση της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας έχει αξιοποιηθεί διεθνώς από μεγάλο αριθμό διαχειριστών, με στόχο την κάλυψη αναγκών αύξησης της μεταφορικής ικανότητας των συστημάτων στις χώρες τους.
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για την εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού αποθήκευσης στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Θήβα.
Έναν ακόμη πιλοτικό σταθμό αποθήκευσης κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ στον υποσταθμό της Νάξου.
- Με συνολική ισχύ της τάξης των 20 MW και αποθηκευτική χωρητικότητα της τάξης των 20 MWh, o πιλοτικός σταθμός της Θήβας έχει σκοπό την αναβάθμιση της ικανότητας του συστήματος μεταφοράς σε τοπικό επίπεδο και την αύξηση της χωρητικότητάς του για την ένταξη νέων σταθμών ΑΠΕ χωρίς να απαιτείται η κατασκευή νέας γραμμής μεταφοράς 150 kV.
Ως τοποθεσία εγκατάστασης της πιλοτικής μονάδας επιλέχθηκε ο υποσταθμός υψηλής τάσης της Θήβας, δεδομένου ότι η περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας χαρακτηρίζεται από μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ, τόσο θερμικών μονάδων όσο και μονάδων ΑΠΕ.
Οι δύο εταιρίες θα έχουν διαμορφώσει και το σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στο σταθμό αποθήκευσης και το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του Διαχειριστή.
ΑΔΜΗΕ και SUNLIGHT εκτιμούν πως μέχρι το δεύτερο εξάμηνο 2021 θα έχει εκδοθεί και ο νόμος για την αποθήκευση ενέργειας και με βάση τις διατάξεις του θα τρέξουν τις διαδικασίες αδειοδότησης αλλά και τις συμβάσεις σύνδεσης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.