Όλα τα φώτα στον τουρισμό, για τον οποίο η αγωνία είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα ένεκα των δισεκατομμυρίων εσόδων που φέρνει κι έλλειψαν πέρυσι από τα δημόσια ταμεία, ενώ θα λείψουν κι εφέτος τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε σχέση με τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019.

Εξ΄ού και η επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πρόσθετα μέτρα στον κλάδο «που θέλουμε το 2021 να είναι μια «κερδισμένη χρονιά».

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και φέτος το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου γίνεται με μεγάλες δυσκολίες και πολλά κενά.

  • «Η δήθεν ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί επικοινωνιακά να δημιουργήσει η κυβέρνηση, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τα μεγάλα προβλήματα από την  πανδημία, εντείνονται με τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης. Τόσο στον υγειονομικό τομέα, όσο και στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Απαιτούνται σίγουρα πρόσθετα μέτρα», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα:
  1. Για την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων. Ο καθολικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων δεν έχει προχωρήσει.Ενώ σύγχυση υπάρχει για το πώς θα γίνουν-και ποιους θα επιβαρύνουν- τα «τεστ αναχώρησης» που απαιτούνται από ορισμένες χώρες.
  2. Για τις πύλες εισόδου της χώρας, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορά μας, τόσο όσον αφορά στον έλεγχο της τήρησης των κανόνων προστασίας, όσο και για την ταχεία διέλευση των επισκεπτών.
  3. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ «παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες, τίποτε το συγκεκριμένο για την οικονομική στήριξή τους -ιδιαίτερα στα θέματα ρευστότητας- δεν έχει δρομολογηθεί. Όπως,επίσης, δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους».
  4. Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό. «Ζουν μήνες με 534 ευρώ, βιώνουν την ανασφάλεια. Δεν έχει εξασφαλισθεί η επαναπρόσληψη πολλών από αυτούς, αλλά ούτε και η στήριξή τους μέχρι να ανοίξουν οι μονάδες. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις μονομερών αναστολών των συμβάσεων, παραμένουν εκκρεμότητες όσον αφορά στα δικαιώματα και τα ένσημά τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here