Οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναζητούν χρηματοδότηση εκτός τραπεζικού συστήματος

0
Όταν υπάρχει μια καλή επιχειρηματική ιδέα, η χρηματοδότηση πλέον είναι το ευκολότερο πρόβλημα. Όταν οι Τράπεζες δεν μπορούν να κινηθούν γρήγορα και ευέλικτα, την δουλειά τους αναλαμβάνουν τα επενδυτικά funds.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, οι τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν το στοίχημα της χρηματοδότησης του υγιούς επιχειρείν.
Στην διετία 2018-19 η συμμετοχή των επενδυτικών funds σε εξαγορές, διασπάσεις εταιρειών, πωλήσεις επιχειρήσεων, χρηματοδοτήσεις έχει αυξηθεί κατά 20%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 5 μεγάλων ευρωπαικών τραπεζών (Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas, Santader και Unicredit ) η τραπεζική συμμετοχή στην χρηματοδότηση μεγάλων deals βαίνει σταθερά μειούμενη από το 2018 φθάνοντας πέρυσι μέχρι 18% χαμηλότερα.
Το πανευρωπαικό το φαινόμενο των Private EquIty Funds και το Big Game κατακτά πλέον και την ελληνική αγορά.
Μεγάλα επενδυτικά funds όπως τα CVC Capital, Fortress, Farallon, OAKTREE κ.α. διαδραματίζουν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.
Παράλληλα μέσω της απόκτησης μεγάλων χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων τα Private Equity Funds  προεξοφλείται πως θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.
Από τη μεταποίηση, την ναυτιλία και τον ξενοδοχειακό κλάδο στην κατοχή τους, πλέον, έχουν “κόκκινα” μεγάλων επιχειρήσεων με την αξία των NPLs να ξεπερνά τα 18 δισ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here