Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 95 δις. δολ. Ανήλθαν τα λεγόμενα εναλλακτικά κεφάλαια (Insurance-Linked Securities ή ILS) στην παγκόσμια (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία το α’ εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με μελέτη της Swiss Re.

Όπως παρατηρεί ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος, τα ILS αντιστοιχούν πλέον στο 22% των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν για ζημιές από φυσικές καταστροφές, με το ποσοστό να έχει τετραπλασιαστεί από το 2010. Το ύψος των κεφαλαίων στο «παραδοσιακό» σκέλος των αντασφαλειών διαμορφώνονται σε 340 δις. δολάρια και αντιστοιχούν σε ετήσιο όγκο ασφαλίστρων της τάξης των 270 δις. δολ.

Αν και ο κλάδος εναλλακτικών κεφαλαίων επωμίστηκε σημαντικό βάρος από τις ζημίες-ρεκόρ από φυσικές καταστροφές του περασμένου έτους, αυτό δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να παράσχουν «φρέσκια» χρηματοδότηση.

«Η αγορά ILS εμφάνισε υψηλή εμπορευσιμότητα καθόλη τη διάρκεια του 2017 και τα επενδυτικά κεφάλαια ανανεώθηκαν και με το παραπάνω», σημείωσε η Swiss Re, προσθέτοντας ότι ένα κράμα «εδραιωμένων και οπορτουνιστών νέων επενδυτών έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη του κλάδου».

Εκτιμάται ότι η τάση διεύρυνσης των ILS θα διατηρηθεί και η διαθεσιμότητα των εναλλακτικών κεφαλαίων θα αμβλύνει την μεταβλητότητα στην αντασφαλιστική αγορά.

«Προβλέπουμε ότι τα εναλλακτικά κεφάλαια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να περιορίζουν την μεταβλητότητα του κύκλου underwriting στις αντασφάλειες», αναφέρεται στην έκθεση. «Πιστεύουμε ότι οι ζημίες θα διαχέονται περισσότερο χάρη στα θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια και στην ευκολία με την οποία τα κεφάλαια μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν στον κλάδο ILS”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here