Η  BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου ανακοίνωσε κι επίσημα την πώληση του 100% της Pharmathen, ηγετικής ευρωπαϊκής φαρμακευτικής εταιρείας, στη διεθνή εταιρεία ιδιωτικών αγορών Partners Group (η οποία ενεργεί εκ μέρους των πελατών της).

Η συναλλαγή αποτιμά την επιχείρηση στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και αποκτήθηκε από κεφάλαια υπό τη διαχείριση της BC Partners το 2015 έναντι 475 εκατ. ευρώ ενώ αποτελεί σήμερα την κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα της τεχνολογίας χορήγησης φαρμάκων.

H Pharmathen στην πράξη είναι δημιούργημα των λαμπρών επιχειρηματιών Βασίλη και της αδελφής του Νέλλυς Κάτσου. Το 80% της οποίας είχε πουληθεί το 2015 στην BC Parnters, αλλά η εταιρεία συνέχισε να λειτουργεί τα τελευταία 6 χρόνια με το ελληνικό management χωρίς αλλαγές στα κορυφαία στελέχη .

Με ένα υψηλά διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και ισχυρή διοικητική ομάδα, η εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών “παρατεταμένης απελευθέρωσης”, με κορυφαίες δυνατότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, εξυπηρετώντας ένα χαρτοφυλάκιο blue-chip πελατών σε σχεδόν 100 χώρες παγκοσμίως.

Υπό την ιδιοκτησία της BC Partners, η Pharmathen εξελίχθηκε σε μία εταιρεία που με γνώμονα την τεχνολογία ηγείται σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό κλάδο, παρουσιάζοντας ισχυρή και βιώσιμη οργανική ανάπτυξη EBITDA της τάξης του 16% σε σταθμικό ετήσιο μέσο όρο τα τελευταία 5 χρόνια. Η εταιρεία είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των σύνθετων ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης (LAI), ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα τεχνολογιών για θεραπείες παρατεταμένης αποδέσμευσης (LATT) που θα τροφοδοτεί την ανάπτυξή της για πολλά χρόνια. Με μία υψηλά διαφοροποιημένη προϊοντική, πελατειακή και γεωγραφική βάση, η Pharmathen βρίσκεται σε ισχυρή θέση για περαιτέρω ανάπτυξη, ιδίως στην αγορά των ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση του Partners Group.

Ο Νίκος Σταθόπουλος, partner και επικεφαλής της BC Partners, δήλωσε σχετικά:

  • «Στη Pharmathen, είδαμε μία ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία σημαντική επένδυση σε μία επιχείρηση υψηλής ποιότητας ώστε να επιταχύνουμε την οργανική της ανάπτυξη και να εξελίξουμε την εταιρεία σε έναν παγκόσμιο ηγέτη. Κατά την περίοδο της ιδιοκτησίας μας, επενδύσαμε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ στην Έρευνα και Ανάπτυξη και σε νέες πιστοποιημένες από το FDA (FDA approved) παραγωγικές εγκαταστάσεις, σχεδόν διπλασιάσαμε τον αριθμό των εργαζομένων και υλοποιήσαμε projects που πραγματικά μεταμόρφωσαν την εταιρία. Αυτό μας επέτρεψε να επανατοποθετήσουμε την  Pharmathen ως μία εταιρεία που ηγείται με την ώθηση της τεχνολογίας σε έναν πολύ ελκυστικό κλάδο με υψηλά εμπόδια εισόδου, διαθέτοντας ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, σημαντικά έργα Έρευνας και Ανάπτυξης σε εξέλιξη και κορυφαίες παραγωγικές δυνατότητες που της δίνουν ισχυρές προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε συνεργασία με τη Διοίκηση, χτίσαμε μία πραγματικά αξιοθαύμαστη εταιρεία, η οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει να διακρίνεται υπό την διαχείριση της Partners Group».

Ο Δημήτρης Καδής, διευθύνων σύμβουλος της Pharmathen, πρόσθεσε:

  • «Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα της BC για τη συνεργασία τα τελευταία έξι χρόνια. Η επένδυση, η στήριξη και η καθοδήγησή τους τούς επέτρεψε να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την άνοδο της εταιρίας στο επόμενο επίπεδο ως παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη και χορήγηση φαρμάκων. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την συνεργασία μας με την Partners Group σε αυτό το νέο κεφάλαιο ανάπτυξης στην ιστορία μας, για να χτίσουμε έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης φαρμάκων που αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη πελατών blue-chip σε όλο τον κόσμο και έχει θετικό αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων διασφαλίζοντας ότι μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία».   

Σημειώνεται ότι την BC Partners συμβούλευσαν η Jefferies και η Kirkland & Ellis ενώ η συναλλαγή υπόκειται στην λήψη των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.