Η τάση των Ελλήνων καταθετών σε λογαριασμούς όψεως ή ταμιευτηρίου και μείωση των προθεσμιακών καταθέσεων ευνοεί τις τράπεζες, καθώς μειώνει το κόστος γι’ αυτές, με δεδομένα τα πολύ χαμηλότερα επιτόκια που δίνουν στις καταθέσεις όψεως ή ταμιευτηρίου.

Αυτό επισημαίνει η Moody’s σε νέα της έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ΤτΕ αναφορικά με τις καταθέσεις για τον μήνα Μάιο.

  • Τα ελληνικά νοικοκυριά στρέφονται στις «απλές» καταθέσεις για τις οποίες τα επιτόκια είναι σχεδόν στο μηδέν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι προθεσμιακές καταθέσεις τον Μάιο έφθαναν στο 34% του συνόλου των καταθέσεων τον νοικοκυριών από 41% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017, τονίζει η Moody’s

Επιπρόσθετα σημειώνει ότι το μέσο κόστος των νέων καταθέσεων όψεως για τις τράπεζες έφθασε τον Μάιο

  • στο 0,13% από 0,58% που ήταν στα τέλη του 2015. Τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους 0,28%.
  • το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια στις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στο 3,1% τον Μάιο έναντι 5,3% στα τέλη του 2015, ενώ στις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί στο 5,3% έναντι 4,7% στα τέλη Δεκεμβρίου. 

Ο οίκος σημειώνει τέλος ότι «η μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και του κόστους των καταθέσεων, σε συνδυασμό με το φθηνό χρήμα που μοιράζει η ΕΚΤ, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τα περιθώρια κέρδους αλλά και την κερδοφορία τους τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here