του Ευστάθιου Λιακόπουλου
Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην επιλογή ανάμεσα σε 120 ή 240 δόσεις μέσω του νέου νόμου, ο οποίος έχει ψηφιστεί. Αναμέναμε δε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους θεσμούς.
Με τις ανακοινωμένες αποφάσεις είναι πλέον ορατά ορισμένα δεδομένα:
- Οι οφειλές της α περιόδου της καραντίνας, οι οποίες είχαν παράταση ως την 30.04.2021, παρατείνονται εκ νέου μέχρι 31.12.2021.
- Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, η ρύθμιση τους θα είναι σε 24 ή 48 δόσεις. Αν επιλέξει κάποιος τις 24 δόσεις δεν θα έχει τόκους, αν επιλέξει τις 48 δόσεις θα υπάρξει επιτόκιο 2,5%. Σε όλες τις επιλογές η έναρξη καταβολής των δόσεων θα είναι η 1.1.2022.
- Για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών για τις οποίες είχε δοθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης, έχει προβλεφθεί ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων. Είναι οι δόσεις 03/2020 έως 06/2020 και 11/2020 – 01/2021.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς με μια πρώτη ματιά:
- Δεν γίνεται καμία αναφορά για χαμένες ρυθμίσεις προ κορονοϊού. Πολλές επιχειρήσεις ήλπιζαν ότι θα υπαχθούν αυτές και οι νέες οφειλές της περιόδου της πανδημίας σε ρύθμιση 120 δόσεων. Το ενδεχόμενο αυτό δεν υφίσταται πλέον.
- Δεν δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση άνω των 48 δόσεων.
Επομένως όσες επιχειρήσεις έχουν σημαντικές οφειλές ρυθμισμένες που έχασαν την ρύθμιση ή όσες δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία σε 48 δόσεις, το οποίο είναι το ανώτερο όριο, υπάρχει μόνο μια λύση.
- Η υπαγωγή τους στο νέο νόμο ρυθμίσεων 4738/2020, ο οποίος δίνει δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως και 240 δόσεις και μάλιστα με δικαίωμα διαγραφών.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη υπαγωγή δεν είναι αυτοματοποιημένη, αλλά απαιτεί μια σειρά από ενέργειες όπως:
- Εξυγίανση λογιστικών καταστάσεων
- Επιχειρηματικό πλάνο
- Αξιολόγηση ρευστοποιήσιμης αξίας
- Επαφές κατ’ ελάχιστο με πιστωτικά ιδρύματα
- Υπογραφή ορκωτών
- Υποβολή σε πλατφόρμα
- Διαχείριση της πλατφόρμας και διαπραγμάτευση
- Κλείσιμο διαδικασίας και ολοκλήρωση
Θα πρέπει στρατηγικά οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να οργανώσουν από τώρα την υπαγωγή τους ώστε να είναι έτοιμοι για μια τέτοια υποβολή.
{Ο κ. Ευστ. Λιακόπουλος είναι CEO της BSS Building Solid Success}