Τα αποθέματα εξόρυξης χρυσού και το GDX σημείωσαν ισχυρές αποδόσεις το 2020, καθώς ο χρυσός αποδείχθηκε και πάλι πως είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά και με τις καλύτερες επιδόσεις assets σε μια εξαιρετικά ευμετάβλητη χρονιά.

Ωστόσο η επιλογή αποθεμάτων δεν είναι εύκολη, καθώς κάθε εταιρεία χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεμονωμένων έργων και κινδύνων που αξίζει να αξιολογηθούν.

Ενώ το GDX και οι gοld miners γενικά ωθούν προς τα επάνω την αγορά στα bull markets, το GDX επέστρεψε στο 23% το 2020, δύο βαθμούς κάτω από την απόδοση του χρυσού (25,1%).

Αυτό το γραφικό συγκρίνει τις αποδόσεις χρυσού, το GDX και τις μετοχές εξόρυξης χρυσού με την καλύτερη και χειρότερη απόδοση.

Κατανόηση του GDX ETF και της αξίας του

Το GDX δημιουργήθηκε από την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων VanEck και προσφέρει έκθεση σε 52 από τις κορυφαίες μετοχές εξόρυξης χρυσού.

Παρέχει έναν απλό τρόπο επένδυσης στα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας εξόρυξης χρυσού, μειώνοντας παράλληλα μερικούς από τους μεμονωμένους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται πολλές εταιρείες. Το GDX παρουσιάζει μέσο όρο όγκο ~ 25 εκατομμύρια δολάρια σε καθημερινή βάση, με το μεγαλύτερο συνολικό καθαρό ενεργητικό να ανέρχεται στα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι χειρότεροι και οι καλύτεροι του 2020

Μεταξύ των καλύτερων και χειρότερων επιδόσεων του GDX, περιλαμβάνονται μικρότερες εταιρείες που είτε παρουσίαζαν σημαντικά υψηλότερες είτε χαμηλές επιδόσεις.

Το ρεκόρ παραγωγής χρυσού της K92 Mining από το ορυχείο χρυσού Kainantu, σε συνδυασμό με μια  σημαντική αύξηση των πόρων από το υψηλής ποιότητας κοίτασμα Kora, είχαν ως αποτέλεσμα μια απόδοση της τάξης του 164,2%.

Τέσσερις από τις πέντε χειρότερες επιδόσεις για το 2020 καταγράφηκαν από εταιρείες εξόρυξης της Αυστραλίας, καθώς η χώρα εισήλθε σε ύφεση έπειτα από 30 χρόνια μετά τους περιορισμούς της COVID-19. Οι πυρκαγιές στις αρχές του έτους διέκοψαν τις αποστολές από το ορυχείο Cadia της Newcrest και οι αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα (ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας) συνέβαλαν επίσης σε διψήφιες μειώσεις για ορισμένους Αυστραλούς μεταλλωρύχους χρυσού.

πηγή: visual capitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here