«Θα υπάρξουν νέα ‘κόκκινα’ δάνεια, ως αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από τον πληθωρισμό. Όμως, το ύψος τους θα είναι διαχειρίσιμο, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο που έχει ‘τρέξει’ η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)». Αυτό τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σημειώνοντας πως μεσοπρόθεσμα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω μείωση του ποσοστού «κόκκινων» δανείων, το οποίο θα πλησιάσει περισσότερο στο μέσο όρο της Ευρωζώνης προς το τέλος του 2024. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ευρωζώνη μάλλον θα υπάρξει επιδείνωση στον συγκεκριμένο τομέα λόγω της επικείμενης ύφεσης, κάτι που η Ελλάδα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει ως ενδεχόμενο, αλλά προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, τόσο το 2023, μετά από έναν πολύ ισχυρό ρυθμό άνω του 6% το 2022, όσο και για τα επόμενα έτη, στα οποία ο ρυθμός προβλέπεται κοντά στο 3%. «Το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό θέμα που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την πολιτική, όπως δεν αφήνει τις εποπτικές αρχές, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Κανείς δεν θέλει ‘κόκκινα’ δάνεια, ούτε οι τράπεζες και κάνουν ό, τι μπορούν για να τα περιορίσουν, αλλά υπάρχουν όρια εντός των οποίων μπορούν να κινηθούν. Τα όρια αυτά καθορίζονται από τους ενιαίους εποπτικούς κανόνες του ευρωσυστήματος».

Όπως εξηγεί, υπάρχουν λεπτομέρειες, τις οποίες δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν οι πολιτικοί. Για παράδειγμα, μια τροποποίηση της σύμβασης των στεγαστικών δανείων, για να περιοριστεί η αρνητική επίπτωση από την αύξηση των βασικών επιτοκίων, η οποία τροποποίηση μειώνει την καθαρή παρούσα αξία του δανείου πέραν ενός (μικρού) ποσοστού, μπορεί να μετατρέψει το δάνειο σε μη εξυπηρετούμενο («κόκκινο»), χωρίς να υπάρχει αθέτηση πληρωμής. Άλλο παράδειγμα: Οι συνεχείς ρυθμίσεις ή η κάλυψη της αύξησης της δόσης ενός συνεπούς δανειολήπτη μπορεί να εκληφθεί ως μελλοντική αδυναμία εξυπηρέτησης, γεγονός που θα κατατάξει το δάνειο στην ομάδα υψηλού κινδύνου ή ακόμα και στα «κόκκινα».

Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή της νέας συνάντησης που θα έχουν στις 14 Δεκεμβρίου οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, ο κ. Στουρνάρας προτρέπει όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους, διότι η ένταση δεν βοηθά καμία πλευρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ