Την στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ελληνική ναυτιλία εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας για την «Ημέρα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης 2019», που πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στον Πειραιά.

Σύμφωνα με τον διοικητή, η ελληνική ναυτιλία έχει τον δυναμισμό και την ικανότητα να ξεπερνά τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται σε διεθνές επίπεδο. Όπως επισήμανε, «σε μια περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου έχει μειωθεί σημαντικά, η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλία (σύμφωνα με τους ορισμούς της Eurostat) παραμένει ισχυρή και επεκτείνεται.

Ο ελληνικός εμπορικός στόλος συνέχισε να επεκτείνεται με ρυθμό που έφτασε περίπου το

  • 2,5% το 2018 και ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 3.000 πλοίων στα τέλη του 2018.

Αντίστοιχα, η δυναμικότητά του υπερέβη επίσης για πρώτη φορά εφέτος το όριο των 200 εκατ. τόνων.

Το 2018 εμφανίζεται από πολλές πλευρές να είναι σημείο καμπής της ελληνικής ναυτιλίας, που πλέον επιτυγχάνει να σταθεροποιήσει τον ρυθμό ανάπτυξής της κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε σημαντική τη «νεαρή ηλικία» του στόλου, όπου πάνω από το μισό του δυναμικού του αφορά πλοία με ηλικία κάτω των 10 ετών, ενώ όλη η αύξηση του στόλου προέρχεται από νέα ή νεότευκτα πλοία, «γεγονός που δείχνει τον δυναμισμό της ναυτιλίας μας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αυξανόμενη συμβολή της ναυτιλίας φαίνεται και από τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Όπως είπε, παρά την, όπως αποδείχθηκε, προσωρινή αναστάτωση από την επιβολή των capital controls, που παρενέβαλε εμπόδια στις συναλλαγές, τα έσοδα από την ναυτιλία

  • αυξήθηκαν κατά 20% από το 2014 μέχρι σήμερα.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, ο δυναμισμός αυτός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην εμπιστοσύνη του ελληνικού και διεθνούς τραπεζικού συστήματος προς την ελληνική ναυτιλία, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση της επέκτασης και ανανέωσης του στόλου.

Ακόμη και σήμερα, μετά τις αποχωρήσεις, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίζει την ελληνική ναυτιλία, συμμετέχοντας κατά το ένα έκτο περίπου στη συνολική χρηματοδότησή της.

Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Στουρνάρα, από τα τέλη του 2018 παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της χρηματοδότησης της ναυτιλίας από ελληνικές τράπεζες.

  • Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της ναυτιλίας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκε σε 2,1% σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο του 2019,
  • η ροή της χρηματοδότησης της ναυτιλίας σε δωδεκάμηνη βάση ανήλθε σε 163 εκατ. ευρώ.
  • Το σύνολο της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλία σήμερα ξεπερνά τα 8 δισεκ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι δάνεια σε ξένο νόμισμα (δολάριο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here