Την αισιοδοξία του για την οικονομική κατάσταση σήμερα τονίζει ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πως τόσο το κεντρικό τραπεζικό σύστημα όσο και οι δημοσιονομικές αρχές πολλών χωρών του κόσμου λειτούργησαν θετικά κατά την διάρκεια της κρίσης.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε το εποικοδόμημα της Ευρώπης παραμένει ακόμα ατελές. “Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην πλήρη τραπεζική ένωση με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, με ένα δημοσιονομικό εργαλείο στο κέντρο της Ευρωζώνης. Και αυτά είναι βήματα που πρέπει να γίνουν”.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος μίλησε και αποκάλυψε πράγματα για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τα “κόκκινα” δάνεια, τις επενδύσεις και την αξιοπιστία της χώρας δέκα χρόνια μετά την κρίση και έπειτα από τρία μνημόνια, τονίζοντας πως “ένα σημαντικό συμπέρασμα από την κρίση είναι ότι η προσαρμογή πρέπει να είναι συμμετρική. Δηλαδή όχι μόνο οι χώρες που έχουν ελλείμματα, αλλά και οι χώρες που έχουν πλεονάσματα πρέπει να προσαρμόζονται”.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, εξάλλου, σημείωσε ότι “δε μηδενίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εγώ θα έλεγα να γίνουν παράλληλα δύο πράγματα: μείωση των “κόκκινων” δανείων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά να συναινέσουν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σε μια προώθηση της εγγύησης καταθέσεων. Τέτοιου είδους πολιτικές θέλουμε. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από λογικές δημοσιονομικές πολιτικές και εννοώ να μην είναι λογικές τέτοιες που να οδηγούν σε απόκλιση του δημόσιου χρέους και σε αύξησή του, αλλά σε μείωσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here