Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, προστατεύοντας το περιβάλλον και συμβάλλοντας στο μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη” δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ).

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την οικονομία, ενώ τόνισε ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλό, εάν δεν μετριαστεί το φαινόμενο.

Ειδικότερα, κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Στουρνάρας σημείωσε τα εξής:

“Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος την παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ).

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ασχολήθηκε και ασχολείται συστηματικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το 2009 σύστησε την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), η οποία συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να συμβάλλει με την έρευνά της στο κρίσιμο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη των κινδύνων και των ευκαιριών που εκπορεύονται από τη μεταβολή του κλίματος, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την οικονομία και αναδεικνύεται ως βασική παράμετρος στη χάραξη των σχετικών πολιτικών.

Η μέχρι σήμερα έρευνα δείχνει πως το κόστος της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλό, εάν δεν μετριαστεί το φαινόμενο. Η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η στροφή προς τις ΑΠΕ είναι επείγουσες επιλογές.

Παράλληλα, ο μετασχηματισμός του παραγωγικού προτύπου τομέων της οικονομίας, όπως ο ενεργειακός, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο των εθνικών και των ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά και των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, προστατεύοντας το περιβάλλον και συμβάλλοντας στο μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη. Με την προσεκτική και έγκαιρη μετάβαση θα προκύψουν ευκαιρίες που συνδέονται με τη δημιουργία νέων ανανεώσιμων ενεργειακών και καινοτόμων προϊόντων, με επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, με νέες υποδομές και με νέες θέσεις εργασίας.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, καθορίζει φιλόδοξους εθνικούς στόχους έως το 2030 και προετοιμάζει τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. Δρομολογεί παράλληλα την απολιγνιτοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και προδιαγράφει το ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, με παράλληλο στόχο το σχεδιασμό των κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά αποδοτικότερων πολιτικών που θα συντελέσουν στην επίτευξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Κλείνοντας το σύντομο αυτό χαιρετισμό, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνετέλεσαν στη δημιουργία του ΕΣΕΚ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη διαβούλευση που ξεκίνησε και κυρίως στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου”.