Στο «πάγωμα» των εργασιών για την επέκταση του αεροδρομίου Heathrow στο Λονδίνο αναγκάζεται να προχωρήσει η ανάδοχος εταιρεία εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης-τομής για την ιστορία των κατασκευών.

Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που βασίστηκε στην Συμφωνία του Παρισιού.

Οι εργασίες αφορούσαν την κατασκευή τρίτου διαδρόμου στο αεροδρόμιο ωστόσο το πλάνο κρίθηκε παράνομο, επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο για νέες προσφυγές κατά projects τα οποία έχουν καταγγελθεί ότι αντιβαίνουν τους κανόνες της Συμφωνίας.

«Η επέκταση του αεροδρομίου είναι βασική για την ενίσχυση της παγκόσμιας συνδεσιμότητας. Αλλά λαμβάνουμε σοβαρά τις δεσμεύσεις μας για το περιβάλλον», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.

Από πλευράς της διαχειρίστριας εταιρείας του αερολιμένα ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθεί έφεση, ενώ στο μεταξύ «θα εργαστούμε με την κυβέρνηση για τα ζητήματα που επεσήμανε το δικαστήριο».

Το δικαστήριο διευκρίνισε πάντως πως μελλοντικά θα μπορούσε να εγκριθεί η συνέχιση του έργου, αρκεί να συνάδει με την κλιματική πολιτική της Βρετανίας.

Το σχέδιο προέβλεπε ότι ο τρίτος διάδρομος θα κατασκευαζόταν ως το 2028, με κόστος 14 δισεκατομμύρια λίρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here