Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκονται τα business plans των τιτλοποιήσεων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην φέρει τροπολογία στη Βουλή για το ζήτημα της διεξαγωγής πλειστηριασμών από τους servicers, καθιστώντας ανενεργό ένα από τα πλέον βασικά «όπλα» τους στη μάχη για ανακτήσεις. 

Αν και το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, παρουσία όλων των εμπλεκομένων – από τους επικεφαλής τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης μέχρι τις διοικήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης – οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση, προς αποφυγή του πολιτικού κόστους και δη, μία «ανάσα» από τις εκλογές, να στέλνει τη μπάλα στην… εξέδρα του Αρείου Πάγου. Η ολομέλειά του, δηλαδή, θα κληθεί να αποφασίσει εάν και κατά πόσο οι servicers νομιμοποιούνται να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των funds.

Προς ώρας, πάντως, έχουν εκδοθεί αντικρουόμενες αποφάσεις. Πέρα από την απόφαση 822/2022, η οποία και αποκάλυψε το κενό μεταξύ των νόμων 2003 και 2015, έχει εκδοθεί και η απόφαση 1102/2022, η οποία ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο, με το δικαστήριο να έχει την ίδια σύνθεση με το προηγούμενο. 

Παράλληλα, μία νέα απόφαση – η 1343/2022 – κρίνει πως οι διαχειριστές έχουν την επίμαχη νομιμοποίηση, ενώ εξίσου υποστηρικτική προς τους servicers είναι και η απόφαση 1357/2022 του Πρωτοδικείου Αθηνών. Όπως σημειώνεται: «Μικρό μέρος της νομολογίας των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, ακολουθώντας αντίστοιχη θεωρητική τάση, τάσσεται αποφατικά στο ερώτημα εάν η εταιρεία διαχείρισης του ν. 4354/2015 που αποκτά τη διαχείριση τιτλοποιημένων, στο πλαίσιο του ν. 3156/2003 απαιτήσεων, έχει τη δικονομική θέση (και τις εξουσίες) του μη δικαιούχου διαδίκου. Τα επιχειρήματα της άποψης αυτής, ωστόσο, δεν είναι κατά τη γνώμη μας πειστικά». 

Διαβάστε περισσότερα στο NPLConfidential.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ