ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 4,4 δισ. ευρώ κάθε μήνα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, για να πετύχει τους στόχους του Προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προϋπολογίσει ότι φορολογικά έσοδα του δευτέρου εξαμήνου  πρέπει να ξεπεράσουν τα 25,6 δισ. ευρώ, έναντι 20 δισ. ευρώ που ήταν στο α’ εξάμηνο. Δεν είναι μόνον οι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές. Είναι και τα αναδρομικά του ΕΦΚΑ του 2019 και του 2020.

Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε τα εκκαθαριστικά για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν επιπλέον όσοι μισθωτοί απασχολούνται ταυτόχρονα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα επιπλέον ποσά που έχουν να καταβάλουν περίπου 200.000 πολίτες θα καταβληθούν σε 6 δόσεις, από το τέλος Αυγούστου.

  • Θα υπάρξουν περιπτώσεις φορολογουμένων που θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση φόρου εισοδήματος, δύο εκκαθαριστικά εισφορών στον ΕΦΚΑ (για την εκκαθάριση του 2019 και για την εκκαθάριση του 2020), αλλά και τη 2η δόση του ΦΠΑ για το β’ τρίμηνο του έτους.

Αν δοθεί δυνατότητα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τον Σεπτέμβριο το πιθανότερο είναι ότι θα καταβληθεί τριπλή δόση τον Σεπτέμβριο, ενώ μάλλον θα συμπιεστεί και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 25,65 δισ. ευρώ πρέπει να ανέβουν τα έσοδα κυρίως στις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Στον ΦΠΑ κατά 1,179 δισ. ευρώ προκειμένου να φτάσουν στο β’ εξάμηνο στα 9,023 δισ. ευρώ από 7,844 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο. Αυτό προφανώς εξαρτάται από την κατανάλωση, τον τουρισμό αλλά και την εισπραξιμότητα του φόρου, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τα βάρη στα οποία μπορούν να αντεπεξέλθουν οι φορολογούμενοι.

2. Στους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας οι οποίοι πρέπει να φτάσουν στο 1,978 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο από 629 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο. Η επίδοση εξαρτάται φυσικά από τον ΕΝΦΙΑ 2021.

Τα έσοδα του α’ εξαμήνου εμφανίζονται «φουσκωμένα» λόγω της μετάθεσης δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2020 για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς.

Το ίδιο θα γίνει και φέτος, καθώς οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2021 θα μετατεθούν για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα υπάρξει τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής του φόρου σε περίπτωση παράτασης στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Και αυτό γιατί αν επιτραπεί οι δηλώσεις εισοδήματος να μετατεθούν και τον Σεπτέμβριο, θα είναι πλέον πιθανό η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, όπως και πέρυσι.

3. Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ο οποίος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 945 εκατ. ευρώ στο β’ εξάμηνο συγκριτικά με το α’ εξάμηνο (φτάνοντας στο 1,62 δισ. ευρώ από 675 εκατ. ευρώ).

4. Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ο οποίος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 744 εκατ. ευρώ στο β’ εξάμηνο συγκριτικά με το α’ εξάμηνο, φτάνοντας στα 5,143 δισ. ευρώ από 4,399 δισ. ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 εισπράχθηκαν τελικώς μέσα στο α’ δίμηνο του 2020, αλλάζοντας τα δεδομένα πολλών ετών. Αν φέτος δεν υπάρξει παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας (που είναι το πιθανότερο, εκτός κι αν έχουμε έξαρση της πανδημίας και πάλι), τότε θα βρεθούμε να πληρώνουμε δύο τέλη κυκλοφορίας μέσα στο ίδιο έτος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here