Η τάση της μείωσης της απόδοσης των κάθε λογής τίτλων (κρατικών, ιδιωτικών), των χαμηλότερων επιτοκίων αποτυπώθηκε στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής.
Ο ίδιος όμιλος είχε προχωρήσει στην έκδοση δύο ομολογιακών δανείων:
  1. για την ΓΕΚ Τέρνα, για 120 εκατ.€, με επιτόκιο 3,95% (τον Μάρτιο του 2018),
  2. για την Τέρνα Ενεργειακή για 60 εκατ.€ , με απόδοση  3,85% (Μάρτιος 2017)
Το πολύ χαμηλότερο επιτόκιο (και απόδοση) για το νέο “πράσινο ομολογιακό” της θυγατρικής καταδεικνύει το σημαντικό όφελος για τον συγκεκριμένο όμιλο αλλά και το πεδίο, που διανοίγεται για πολλές καλές, δυναμικές και υγιείς επιχειρήσεις.
  • Ήδη ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Mytilineos και ΔΕΗ (θα ακολουθήσουν και άλλοι, στη συνέχεια του 2020) εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων εκδόσεων που θα αντικαταστήσουν παλαιότερο δανεισμό που είχε γίνει με επιτόκια τουλάχιστον 2,5% υψηλότερα/ακριβότερα.
Οπως είχαν παρουσιάσει στους θεσμικούς στο Road Show, στο Λονδίνο ο μεν ΤΙΤΑΝας θα αποπληρώσει ομόλογο, ύψους 300 εκατ. που λήγει το 2021 (εκδόθηκε το 2016, με ετήσιο επιτόκιο 3,5%) με την διοίκηση του Ομίλου να προσβλέπει σε επιτόκιο χαμηλότερο κοντά στο 1,5%. Μία διαφορά 2% σε έκδοση 300 εκατ. είναι σημαντική για την κεφαλαιακή κατάσταση της εισηγμένης.
Ομοίως ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει την αντικατάσταση του ομολόγου, που λήγει το 2022 (το κουπόνι στο 3,50%) η ΔΕΗ που στοχεύει στην άντληση εως 450 εκατ. αλλά και ο Mytilineos που εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης που θα αντικαταστήσει αυτήν, που λήγει τον Ιούνιο (απόδοση στο 2,39% με κουπόνι στο 3,50%).
Αυτά από 4 ισχυρότατους ομίλους,ενώ κινήσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί το βελτιωμένο κλίμα σχεδιάζουν η διοίκηση Ψάλτη της Alpha Bank, για την έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους έως 400 εκατ., με κουπόνι χαμηλότερο του 7% (πιθανότατα θα βγει αρχές Δεκεμβρίου) αλλά και η Τρ. Πειραιώς με νέο ομόλογο στις αρχές του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here