Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Στις 30 Απριλίου 2020, λήγει το καθεστώς «προστασίας πρώτης κατοικίας» για τους «κόκκινους δανειολήπτες», με την γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με βάση τον περιβόητο νόμο Φλαμπουράρη (ν. 4605/2019), με την παράταση 4 μηνών που έδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβερνητική προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα non papers της εποχής και οι πάσης φύσεως κήνσορες της κοινωνικής δικαιοσύνης, διακήρυτταν ότι ο νόμος Φλαμπουράρη προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερους από 140.000 “κόκκινους δανειολήπτες”.
Τα αποτελέσματα σήμερα είναι γνωστά:
- Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπέβαλαν αίτηση προστασίας της πρώτης τους κατοικίας 65.516 δανειολήπτες. Από αυτούς περίπου 3.000, προχώρησαν στο τελικό στάδιο, και από αυτούς μόνο οι 685 έχουν επιτύχει ρύθμιση. O ένας στους 100.
Η αλήθεια είναι ότι ο εκβιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης λειτούργησε.
Αφού τα κριτήρια για την προστασία ήταν εξαιρετικά περιορισμένα και αυστηρά, ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, περίπου 80.000, με δάνεια της τάξης των 6 δισ. ευρώ, προσήλθαν αυτοβούλως στα γκισέ των τραπεζών, ήρθαν σε απευθείας συνεννόηση με τις τράπεζες και προχώρησαν σε ρύθμιση, χωρίς να περάσουν από την πλατφόρμα.
Ένα άλλο θαυματουργό αποτέλεσμα του Νόμου 4605/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ότι -μόνο μέσα στο 2019- πραγματοποιήθηκαν 20.000 πλειστηριασμοί κατοικιών για κόκκινα δάνεια.
- Από αυτούς, οι 6.000 πλειστηριασμοί τελικά δεν εκτελέστηκαν γιατί οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες των κατοικιών, την τελευταία στιγμή, βρήκαν τα λεφτά -που δεν είχαν τα τελευταία 10 χρόνια- για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους και να ικανοποιήσουν τις τράπεζες …
Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν από άμβωνος και τηλεοπτικών δεκτών τα στελέχη της σημερινής αντιπολίτευσης, παραγνωρίζουν το γεγονός ότι μέχρι σήμερα υλοποιείται ο νόμος που φέρει τη δική τους υπογραφή και ψήφο.
Τώρα ήρθε η σειρά της κυβέρνησης ΝΔ να νομοθετήσει.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη βουλή ένας νέος σύγχρονος -και ελπίζεται αποτελεσματικός- νόμος για την Ιδιωτική Πτώχευση.
- Ο νέος πτωχευτικός κώδικας ονομάζεται «Δεύτερη Ευκαιρία» και πραγματικά θα προσφέρει τη δυνατότητα σ’ έναν ειλικρινή αλλά άτυχο φορολογούμενο πολίτη – αφού αποκαλύψει και διαθέσει το σύνολο των εισοδημάτων, του για την κάλυψη των οφειλών του- να ανακτήσει την αξιοπρέπεια του και μια ευκαιρία να συνεχίσει να είναι οικονομικά ενεργός.
Τις λεπτομέρειες του νέου πτωχευτικού κώδικα συζητά αυτές τις μέρες διεξοδικά το οικονομικό επιτελείο, με τους «Θεσμούς», τη Δικαιοσύνη, τις Τράπεζες αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών στέλνει προσωπική επιστολή, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σε 42.107 χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι οποίοι -μολονότι προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου- δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα. Οι δανειολήπτες καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεις για να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους δεν υπέβαλαν αίτηση για να ρυθμίσουν το δάνειό τους.
- Το Υπουργείο Οικονομικών προσφέρεται ως διαμεσολαβητής για όλους αυτούς τους δανειολήπτες ώστε να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τυχόν ιδιαίτερα προβλήματα.
Από την Πρωτομαγιά του 2020, η προστασία της πρώτης κατοικίας για κόκκινους παύει να ισχύει. Η άρση της προστασίας επρόκειτο να εφαρμοσθεί από την Πρωτοχρονιά του 2020 όπως προέβλεπε ο νόμος Φλαμπουράρη.
Μετά την 4μηνη παράταση που δόθηκε, από την 1.1.2020 θα ισχύει μόνον ο νέος πτωχευτικός κώδικας ιδιωτών.
- Με ειδική μέριμνα για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους που χρειάζονται κρατική στήριξη και προστασία.
Αλλά και με περισσή αυστηρότητα για όσους τα τελευταία 10 χρόνια εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα και έμεναν σε σπίτια για τα οποία δεν πλήρωναν δόσεις δανείων παρά μόνον αμοιβές σε δικηγόρους που αγόραζαν παρατάσεις…