Την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης, ύψους 970 εκατ. Ευρώ , αποφάσισαν χθες βράδυ οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup εξηγώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει όλα τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα. Η απόφαση για την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Ελληνικό Χρέος,  μεταφέρεται για το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο για την προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα χρόνο, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα. Δεύτερο θέμα είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου η κυβέρνηση, ενώ έχει δεσμευτεί μέχρι τέλος Μαρτίου να εξοφλήσει υποχρεώσεις ύψους 1,3 δισ ευρώ, έχει δώσει μέχρι τώρα μόλις 600 εκατομμύρια.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης το θέμα της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στην οποία εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής. Τέλος, οι θεσμοί προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ούτε έχει στελεχωθεί όπως πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

  • Η έγκριση των θετικών μέτρων για το Ελληνικό Χρέος ύψους των 970 εκατ. ευρώ θα γίνει μετά την νέα επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, αρχές Απριλίου.

Η αντιπροσωπεία των δανειστών πρέπει να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιστεί ο νέος νόμος Κατσέλη και ότι θα ενημερωθεί σχετικά το Euroworking Group. Κατόπιν πρέπει να δοθεί έγκριση από το Άτυπο  Eurogroup του Βουκουρεστίου στις 5 Απριλίου. Αφού γίνει αυτό θα δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης από μια σειρά 5-6  εθνικών κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων και του Γερμανικού. Στο τέλος πρέπει να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο  του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να προχωρήσει η τελική εκταμίευση των 970 εκατ. Ευρώ. . Ολη αυτή η διαδικασία χρειάζεται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι με βάση το πιο αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα θα φτάσουμε προς το τέλος Απριλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here