γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας

Είναι όνειρο όλων να πληρώνονται για να μην κάνουν τίποτα. Η ανθρακωρύχος Bitcoin Layer1 μετατρέπει αυτό το όνειρο σε πραγματικότητα – έχοντας καταλάβει πώς να κερδίσει χρήματα ακόμα και όταν τα μηχανήματά του είναι απενεργοποιημένα.

H Layer1 είναι μια startup κρυπτογράφησης που υποστηρίζεται από τους δισεκατομμυριούχους Peter Thiel .

Τους τελευταίους μήνες, έξω στη σκληρή γη του δυτικού Τέξας, η εταιρεία έχει απασχοληθεί με την κατασκευή χαλύβδινων κιβωτίων (σκεφτείτε εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς) εξοπλισμένα με επεξεργαστές υψηλού επιπέδου βυθισμένους σε λουτρά ψύξης ορυκτέλαιου.

Γιατί το δυτικό Τέξας; Χάρη του φυσικού αέρα και ενός δάσους ανεμογεννητριών, η ισχύς είναι από τις φθηνότερες στον κόσμο – κάτι που χρειάζεστε για την κρυπτογράφηση.

  • «Η εξόρυξη Bitcoin αφορά τη μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε χρήματα», λέει ο Alex Liegl, CEO και συνιδρυτής.

Μέχρι αυτό το φθινόπωρο, η Layer1 θα έχει δεκάδες από αυτά τα κουτιά να αναδεύονται όλο το εικοσιτετράωρο για να μετατρέψει 100 μεγαβάτ σε μια ροή Bitcoin.

Ο Liegl αναφέρει ότι το μέσο κόστος παραγωγής τους είναι περίπου 1.000 $ ανά κέρμα – που ισοδυναμεί με περιθώριο κέρδους 90% στην τρέχουσα τιμή BTC των 9.100 $.

Επομένως, είναι περίεργο πόσο ενθουσιασμένος είναι ο Liegl για την προοπτική να κλείσει τους ανθρακωρύχους του αυτό το καλοκαίρι.

Ήδη φέτος το δυτικό Τέξας έχει δει μια σειρά ημερών με 100°C . Αλλά η πραγματική ζέστη και υγρασία δεν χτυπούν μέχρι τον Αύγουστο, δηλαδή όταν το ηλεκτρικό δίκτυο του Τέξας τεντώνεται κάτω από το φορτίο κάθε μονάδας κλιματισμού στην πολιτεία.

  •  Κατά τη διάρκεια μιας έντονης εβδομάδας το 2019, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή δικτύου που διαχειρίζεται το Συμβούλιο Αξιοπιστίας Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τέξας (ERCOT) αυξήθηκαν από περίπου 120 $ ανά megawatthour και κορυφώθηκαν στα 9.000 $ ανά mwh. 

Ήταν μόνο η τρίτη φορά στην ιστορία που η δύναμη του Τέξας έφτασε σε αυτό το επίπεδο. Και παρόλο που η μέγιστη τιμολόγηση διήρκεσε μόνο μία ώρα περίπου, αυτό αρκεί για να αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Ο αναλυτής Hugh Wynne στην ερευνητική στολή SSR εκτιμά ότι οι ηλεκτροπαραγωγές του Τέξας πραγματοποιούν περίπου το 15% των ετήσιων εσόδων κατά τη διάρκεια του μέγιστου 1% των ωρών (ενώ σε πιο εύκρατες γεννήτριες δικτύου της Καλιφόρνιας λαμβάνουν μόνο το 3% των στροφών από το κορυφαίο 1%).

Αποδεικνύεται ότι η εκτέλεση μιας φάλαγγας των ανθρακωρύχων Bitcoin είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την διαιτησία αυτών των κορυφών.

Η Layer1 έχει συνάψει τα λεγόμενα συμβόλαια σύμφωνα με τα οποία σε ένα λεπτό θα κλείσουν όλα τα μηχανήματά τους και θα επιτρέψουν αντ ‘αυτού το φορτίο των 100 mw να ρέει στο δίκτυο.

  • «Εάν υπάρχει ανεπάρκεια εφοδιασμού μπορούμε να κλείσουμε» λέει ο Liegl.

Το καλύτερο, πληρώνονται είτε εμφανίζεται ένα πλέγμα είτε όχι. Ακριβώς για την προθυμία τους να κλείσουν στην παραγωγή Bitcoin, η Layer1 συλλέγει ετήσιο ασφάλιστρο που ισοδυναμεί με 19 $ ανά megawatthour της αναμενόμενης ζήτησης ενέργειας – ή περίπου 17 εκατομμύρια δολάρια. Λαμβάνοντας υπόψη το μακροπρόθεσμο συμβατικό κόστος της Layer1 περίπου 25 $ ανά mwh, αυτό μειώνει τη συνολική τιμή ισχύος τους κατά 75% σε λιγότερο από 1% ανά kwh (μόλις το 10% του τι πληρώνουν οι οικιακοί πελάτες).

Φαίνεται ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου πληρώνουν πολύ την Layer1 για κάτι που δεν θα μπορούσε καν να συμβεί, ειδικά με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από κοροναϊούς, αλλά είναι απολύτως λογικό, λέει ο Ed Hirs , λέκτορας στα ενεργειακά οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και ερευνητής στο συμβουλευτική BDO:

  • «Είναι μια πολύ φθηνότερη επιλογή από την κατασκευή ενός ολοκαίνουργιου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ή συστήματος μπαταρίας για να το διατηρήσετε σε κατάσταση αναμονής». 

Και παρόλο που αυτό μπορεί να είναι μια νέα ιδέα για τους ανθρακωρύχους κρυπτονομισμάτων, έχει γίνει πριν.

Πριν από δύο δεκαετίες, ο βιομηχανογράφος Charles Hurwitz αγόρασε χυτήρια αλουμινίου με ελικοειδή ισχύ στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό και κέρδισε περισσότερα χρήματα από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το να κατασκευάζει μέταλλο.

«Παλαιότερα ονομαζόταν διαχείριση φορτίων», λέει ο Dan Delurey, σύμβουλος της Wedgemere Group .

  • “Σε παλιά εμπορικά κτίρια ενδέχεται να εξακολουθείτε να βρίσκετε καλώδια τηλεφώνου συνδεδεμένα με συστήματα κλιματισμού, ώστε οι διαχειριστές δικτύου να μπορούν να στείλουν ένα σήμα για διακοπή.” 

Πιο πρόσφατα, έχουμε δει εταιρείες να εγκαθιστούν συσκευές που βασίζονται σε ραδιόφωνο για τον έλεγχο θερμαντήρων ζεστού νερού και συστημάτων φωτισμού. Το 2017 ο ιταλικός γίγαντας Enel αγόρασε την Enernoc με έδρα τη Βοστώνη για 250 εκατομμύρια δολάρια και την Itron αγόρασε το Comverge για 100 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό που προέκυψε είναι οντότητες, όπως η Layer1, που η Delurey αποκαλεί «καταναλωτή» – παραγωγό καταναλωτή.

Όσο για την Layer1, ο Liegl λέει ότι το επόμενο βήμα του είναι η κάθετη ενσωμάτωση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων Bitcoin και άλλων.

  • «Χτίζουμε ένα εσωτερικό τμήμα εμπορίας ενέργειας για να το αξιοποιήσουμε ως εικονικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here