Προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων (Ε&Σ) διαφαίνονται το 2023, μετά από μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις, με την αγορά των επιχειρηματικών συμφωνιών να υποχωρεί, ωστόσο, από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 με τις 65.000 συναλλαγές. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη μελέτη της PwC “2023 Global M&A Industry Trends Outlook”.
Αναλυτικότερα, η παγκόσμια αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων αντιμετώπισε ένα απαιτητικό 2022 με τον όγκο και την αξία των συμφωνιών να μειώνονται συγκριτικά με το προηγούμενο έτος κατά 17% και 37% αντίστοιχα. Και το 2022, ωστόσο, η αγορά παρέμεινε πάνω από τα όρια του 2020 και σε υγιή επίπεδα σε σχέση με τις προ πανδημίας επιδόσεις.
Το 2023 και ειδικότερα από το δεύτερο εξάμηνο αυτού, αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας των Ε&Σ, καθώς επενδυτές και στελέχη προσπαθούν πλέον να εξισορροπήσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιχειρηματικού μετασχηματισμού τους.
Τα τρία πέμπτα (60%) των CEOs θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία εντός του 2023, με βάση τα ευρήματα της 26ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας CEOs της PwC. Η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά παραμένει υπό τη σκιά της μακροοικονομικής αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων των φόβων ύφεσης, της αύξησης των επιτοκίων, της απότομης πτώσης στις αποτιμήσεις των μετοχών, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των γεωπολιτικών αναταραχών – συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τελευταίες, ειδικότερα, επηρέασαν σημαντικά τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2022, με την επίδρασή τους να είναι ορατή το δεύτερο κυρίως εξάμηνο, όπου οι όγκοι και οι αξίες των συναλλαγών μειώθηκαν με εντονότερο ρυθμό, κατά 25% και 51% αντίστοιχα.
Ο αντίκτυπος, πάντως, των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών συνθηκών δεν ήταν ομοιογενής στις αγορές εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως. Η Ινδία, για παράδειγμα, κινήθηκε ακραία θετικά το 2022, καθώς η δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 16% σε όγκο και κατά 35% σε αξία, σε υψηλό όλων των εποχών. Στον αντίποδα, στις ΗΠΑ, την Κίνα και πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη καταγράφηκε διψήφια πτώση.
Η παγκόσμια δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2022 ήταν ανομοιογενής. Χαρακτηριστικό αυτής της ανομοιογένειας είναι ότι πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερες συμφωνίες στην EMEA συγκριτικά με περιοχές της Αμερικής και της APAC παρά το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και την περιφερειακή αστάθεια, γεγονός που υπογραμμίζει τη στροφή των επενδυτών σε άλλες αγορές, προς αναζήτηση νέων ευκαιριών.
Στην EMEA το 2022 ο όγκος και η αξία των συναλλαγών μειώθηκαν κατά 12% και 37% αντίστοιχα σε σχέση με το 2021. Ωστόσο, με περίπου 20.000 συμφωνίες συνολικά το 2022, η δραστηριότητα στην περιοχή παρέμεινε τελικά κατά 17% υψηλότερη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019.
Την ίδια στιγμή, στην Αμερική, όπου έλαβαν χώρα περίπου 18.000 συμφωνίες, ο όγκος των συμφωνιών μειώθηκε κατά 17% έναντι του 2021, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί κατά 40% λόγω της μείωσης των mega deals άνω των 5 δισ. δολ. Οι τελευταίες περιορίστηκαν σχεδόν στις μισές, από 81 το 2021 σε 42 το 2022, ενώ η πτώση το δεύτερο εξάμηνο του έτους ήταν εντονότερη, με μόλις 16 mega deals έναντι 26 το πρώτο.
Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ολοκληρώθηκαν το 2022 περίπου 16.000 συμφωνίες Ε&Σ, με τον όγκο και την αξία αυτών να μειώνονται κατά 23% και 33%, αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Κίνα -επηρεασμένες από τις προκλήσεις του COVID-19 και την εξασθένηση της ζήτησης για εξαγωγές-, όπου η αντίστοιχη πτώση ήταν 46% και 35%, αντίστοιχα. Οι εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ασιατικές αγορές αναζητούν πλέον όλο και πιο συστηματικά επενδυτικές ευκαιρίες πέρα από την Κίνα, προς την Ινδία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ιδιαίτερα η Ινδία έχει αναδειχθεί σε έναν ολοένα και πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, ξεπερνώντας την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα σε αξία συμφωνιών, κατακτώντας πλέον τη δεύτερη θέση στην ευρύτερη περιοχή πίσω από την Κίνα.