Η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank έχει προκαλέσει ανησυχία στις διεθνείς αγορές, όμως κατά πόσο αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τη χώρα μας;

Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε με απλά λόγια τι σημαίνει όλο αυτό για την Ελλάδα.

Ο κ. Πετράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα αίτια της κατάρρευσης των δύο τραπεζών είναι η αύξηση των επιτοκίων και ο τεχνολογικός τομέας, ο οποίος παραπαίει λόγω διάφορων γεωστρατηγικών μεταβολών. Άρα, τα αίτια είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του 2008. Συγχρόνως, έχοντας την εμπειρία του 2008 οι Αμερικάνοι και νομίζω και οι Βρετανοί εντός της ημέρας -διότι η Silicon Valley Bank, έχει και μία θυγατρική στη Βρετανία- ενήργησαν έτσι ώστε να καθησυχάσουν τους φόβους. Μετά τους νόμους του 2010, υπάρχουν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, συστήματα πολύ πιο αυστηρά απ’ ό,τι υπήρχαν στο παρελθόν».

Για το αν έχει σχέση η κατάρρευση μεταξύ των δύο τραπεζών, ο κ. Πετράκης επισήμανε: «Είναι δύο διαφορετικά περιστατικά, για την ίδια αιτία όμως, όχι από τους ίδιους ανθρώπους, εννοώ από πλευράς δομής. Η αιτία είναι η αύξηση των επιτοκίων και οι επενδύσεις οι οποίες είχανε κάνει. Όταν παίρνεις καταθέσεις (οι τράπεζες), οι οποίες έχουν άμεση ζήτηση και πας και τις καταθέτεις σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου με 5ετη και 10ετή διάρκεια, εάν βρεθεί ο πελάτης σου να ζητήσει πίσω τα χρήματά του, εσύ δεν θα μπορείς να τα δώσεις, θα αναγκαστείς να πουλήσεις, θα πέσουν οι τιμές, και θα προκληθεί αυτό το οποίο και έγινε».
«Η κατάρρευση των δύο τραπεζών δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα»
Για το αν τα «απόνερα» της κατάρρευσης των δύο τραπεζών θα φτάσουν στη χώρα μας, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ εξήγησε: «Όχι, δεν θα μας επηρεάσει, είμαστε μακριά. Γενικά, η κατάρρευση αυτών των τραπεζών δεν θα επηρεάσει ούτε την Ευρώπη. Ο μηχανισμός ο οποίος επιβλέπει τις μεγάλες συστημικές τράπεζες είναι αρκετά αυστηρός και επιβάλλει συγκεκριμένους όρους διατήρησης αποθεμάτων σε σχέση με τις τράπεζες. Τέτοια είδους θέματα δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση. Όμως, στον τραπεζικό τομέα στις μετοχές, βεβαίως μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το θέμα. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν και πάντοτε θα υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα».