H κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δεν βιάζεται να τροποποιήσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της που βασίζεται στα αρνητικά επιτόκια, δήλωσε ο πρόεδρός της Τόμας Τζόρνταν, μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου στο χαμηλότερο επίπεδο τριών και πλέον ετών.

«Έχουμε μία σχετικά εύθραυστη κατάσταση ακόμα, μπορεί να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη, έτσι παραμένουμε πολύ προσεκτικοί στο θέμα αυτό», δήλωσε χθες ο Τζόρνταν στην τηλεόραση του Bloomberg. «Δεν είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σημερινή νομισματική πολιτική είναι ακόμα αναγκαία», πρόσθεσε.

Το ελβετικό νόμισμα υποχώρησε χθες κάτω από το συμβολικό επίπεδο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, καθώς η επανεμφάνιση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου ενθάρρυνε τους επενδυτές να αγοράσουν άλλα στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερες αποδόσεις, στοιχηματίζοντας στη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που θα κρατήσει αδύναμο το νόμισμα.

Το επίπεδο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ ήταν αυτό που υπερασπιζόταν η SNB επί τρία χρόνια έως τον Ιανουάριο του 2015, όταν σταμάτησε τη δέσμευσή της αυτή με αποτέλεσμα την απρόσμενη ανατίμηση του φράγκου. Μετά τον Ιανουάριο του 2015, η SNB χρησιμοποίησε ένα μείγμα αρνητικών επιτοκίων και αγορών συναλλάγματος για να περιορίσει τη ζήτηση για το φράγκο, το οποίο αναζητούν παραδοσιακά οι επενδυτές σε εποχές οικονομικής και πολιτικής αναταραχής.

Ο Τζόρνταν δήλωσε ότι το φράγκο κινείται τώρα στη «σωστή κατεύθυνση» μετά από μία περίοδο σημαντικής υπερτίμησής του, αν και η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Το φράγκο, πρόσθεσε, παραμένει ασφαλές καταφύγιο, αν και η ζήτησή του έχει μειωθεί.

Ο Τζόρνταν καλωσόρισε τα πρώτα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ομαλοποίηση της πολιτικής στήριξης που εφαρμόζει, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν θα προκαλέσει κατ’ ανάγκη αντίδραση από τη SNB. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός στην Ελβετία, ενώ παραμένει ένα κενό μεταξύ του τρέχοντος και του δυνητικού ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ