Της Κυρέλας Πέτρου

Στις.. καλένδες φαίνεται ότι μετατίθεται για μία ακόμη φορά το θέμα της εξυγίανσης της εγχώριας αγοράς τσίπουρου, παρά την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τις αντιδράσεις των νόμιμων αποσταγματοποιών.

Μετά τις αρχικές του δηλώσεις για ενδεχόμενη σταδιακή αύξηση στη φορολόγηση του τσίπουρου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, έσπευσε να διευκρινήσει χθες ότι η επιβολή φόρου στο τσίπουρο δεν είναι προαπαιτούμενο και δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα του μνημονίου για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Ήδη με αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούμαστε με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ταυτόχρονα οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαζική και ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου στην ελληνική επαρχία, γεγονός που σχετίζεται και με θέματα δημόσιας υγείας», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Θα διαβουλευτούμε σοβαρά και υπεύθυνα με όλους τους εμπλεκόμενους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κατά τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό βεβαίως σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής υπαίθρου».

Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί τυποποιημένου τσίπουρου επισημαίνουν την ανάγκη εξορθολογισμού του καθεστώτος των διήμερων αποσταγματοποιών και της διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων τους.  Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), έχει επισημάνει ότι η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ – επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο τσίπουρο και την τσικουδιά-, επιβεβαιώνει την ύπαρξη στρέβλωσης στην αγορά του ονομαζόμενου «τσίπουρου διημέρων».

Ο κλάδος της επίσημης αποσταγματοποιίας έχει κατά καιρούς επισημάνει αυτή τη στρέβλωση, την οποία εκτιμά ότι επέτεινε περαιτέρω και η νομοθετική τροποποίηση του Ν. 2969/2001, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εξυγίανσης του σχετικού καθεστώτος, προς την κατεύθυνση της προστασίας του καταναλωτή και την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Αναφορικά με τη φορολόγηση του εμφιαλωμένου τσίπουρου, ο ΣΕΑΟΠ συντάσσεται με την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η ισχύς του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ για το εμφιαλωμένο τσίπουρο, όπως και για το ούζο ως παραδοσιακά αποστάγματα, είναι απολύτως νόμιμη και συμβατή με την ενωσιακή νομοθεσία, καθώς αυτά απολαμβάνουν Ευρωπαϊκής προστασίας των γεωγραφικών τους ενδείξεων (στη βάση του Κανονισμού (ΕΚ) 110/2008).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ