Νέα έξοδο στις αγορές πραγματοποιεί η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο.

To βιβλίο των προσφορών άνοιξε με αρχικό επιτόκιο που τοποθετείται από 170 έως 175 μονάδες βάσης πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο που αυτήν τη στιγμή είναι αρνητικό.

Για το τελικό επιτόκιο, εκτιμάται ότι ο νέος τίτλος μπορεί να πετύχει ένα επιτόκιο της τάξης του 1,5% – 1,6% δεδομένου ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης 2029) διαμορφώνεται σήμερα στο 1,39% και στα χαμηλά τριών μηνών και το spread στις 172 μονάδες βάσης.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Την έκδοση αυτή είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης, καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,38%).

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here