Η Eurobank παίρνει το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της στη μείωση των κόκκινων δανείων, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την doValue, επιδιώκοντας πλέον να επικεντρωθεί στην τόνωση του δανεισμού, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) – που έφτανε περίπου το 40% του χαρτοφυλακίου τον Μάρτιο – καθώς αυτό περιορίζει την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Φ. Καραβία, ο δείκτης NPE της Eurobank που διαμορφώνεται στο 15,6% με 60% κάλυψη «ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο 31,1%, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank διαμορφώνονται στο 30,9% και 30% αντίστοιχα.

«Τώρα μπορούμε να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Καραβίας. «Έχουμε ήδη επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο δανεισμού των επιχειρήσεων κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2020. Περιμένουμε συνολική αύξηση άνω των 2 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς».

Όσον αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank προβλέπει ότι η ανάπτυξή της θα ξεπεράσει τις προσδοκίες το 2021 καλύπτοντας τις περισσότερες ή ακόμα και το σύνολο των απωλειών της φετινής χρονιάς για την οποία η κεντρική τράπεζα στο βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση γύρω στο 6%.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η επερχόμενη στήριξη της ΕΕ με κάνουν αισιόδοξο», κατέληξε ο Φ. Καραβίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here