Από NPLconfidential.com

Στις 28 Ιουνίου θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» που έχει βγάλει προς πώληση η PQH, η κοινοπραξία Bain – Fortress – doValue με την Davidson Kempner – Cepal, που αποτελεί και το απόλυτο φαβορί του διαγωνισμού και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington. 

Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για συμμετοχή «έκπληξη» της Ellington (ελέγχει το 10% της Attica Bank) καθώς θα κληθεί να αναμετρηθεί με την κοινοπραξία των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν επενδύσει στην αγορά των κόκκινων δανείων στην χώρα μας. 

Σημειώνεται ότι εκτός της τελικής φάσης του διαγωνισμού βρέθηκε η κοινοπραξία Intrum – Cerberus, που ήταν ο δεύτερος διεκδικητής κατά το στάδιο υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, εξέλιξη που αλλάζει τις ισορροπίες στο mega deal για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά. 

Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ και ο πήχυς του τιμήματος που έχει θέσει η PQH ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συνδέεται με τις εξασφαλίσεις σε ακίνητα, που έχουν τα προς πώληση δάνεια, η αξία των οποίων φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,7 δισ. ευρώ είναι η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Πρόκειται για 83.000 ακίνητα, η πλειοψηφία των οποίων, δηλαδή περί τις 44.000 είναι οικιστικά ακίνητα, ενώ άλλα 9.800 είναι εμπορικά και περί τις 29.800 οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α.

Το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here