Σε εκκρεμότητα παραμένουν κάποιες από τις συναλλαγές τιτλοποίησης, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να επισημαίνει στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ νέου παράτασης του ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων «ΗΡΑΚΛΗΣ».  

  • «Η λήξη του προγράμματος προβλεπόταν για τον Οκτώβριο του 2022 και εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ νέου παράτασής του», τονίζεται χαρακτηριστικά

Επισημαίνεται πως με στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου 2022 το συνολικό απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που έχει ενταχθεί στο επίμαχο σχέδιο ανέρχεται σε 43,8 δισ. ευρώ (από 47,9 δισ. στις 30/06/2022, με το ύψος των χορηγηθεισών από το Ελληνικό Δημόσιο εγγυήσεων να ανέρχεται πλέον σε 17,4 δισ. ευρώ. 

Όπως, ωστόσο, υπογραμμίζει η κεντρική τράπεζα, η μεταφορά των εν λόγω ΜΕΔ εκτός πιστωτικού συστήματος δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία.

  • «Το χρέος παραμένει, με τη διαχείρισή του πλέον να πραγματοποιείται από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).
  • Συνεπώς, η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του χρέους είναι σημαντική παράμετρος και η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων και επιλογών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση»,

αναφέρεται και προστίθεται:

  • «Η εξέταση των δυνατοτήτων επανένταξης σε καθεστώς ενημερότητας πιστούχων, οι οποίοι έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και να αναδεικνύεται ως μία επιλογή η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην οριστική εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ