του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ο πατέρας και η μητέρα, οι ιδρυτές της Folli Follie υποχρεώθηκαν σε παραίτηση. Ο γιος τους, ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αρνείται σθεναρά αλλά όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε υποχρεωτική διαδικασία παραίτησης.

Αυτή τη στιγμή αναζητείται ….υπεύθυνος να βάλει την υπογραφή του στην οδυνηρή αποκάλυψη ότι από τα ταμεία της εταιρείας λείπουν ούτε λίγο ούτε πολύ 290 εκατομμύρια Ευρώ. 

  • Τα έσοδα της Ασίας από 1,11 δισ. Ευρώ που γράφουν τα βιβλία, είναι μόλις 116 εκατ. Ευρώ.
  • Στο ταμείο από 296 εκατ. υπάρχουν μόλις 6,4 εκατ. Ευρώ.
  • Όποιος βάλει την υπογραφή στις αναθεωρημένες λογιστικές καταστάσεις αυτομάτως  υπογράφει την καταδίκη του και για τους προηγούμενους παραποιημένους και παραπλανητικούς ισολογισμούς…

Το κόλπο ήταν απλό: “Φούσκωναν” τα μεγέθη του Ομίλου με πλασματικές πωλήσεις, οι βασικοί μέτοχοι πουλούσαν μετοχές με βάση τα μεγέθη ισολογισμού, τα κέρδη της οικογένειας από τις πωλήσεις μετοχών εκτιμώνται σε τουλάχιστον 115 εκατ. Ευρώ.

Άμεσα θύματα οι 7.000 μέτοχοι και 400 επενδυτικά funds που έχουν αγοράσει μετοχές και ομόλογα του Ομίλου. Άμεσοι συνεργοί στην απάτη οι ορκωτοί ελεγκτές, οι εποπτικές αρχές, οι αξιολογητές που επικύρωσαν τους ισολογισμούς.

Ο παγκοσμίου εμβέλειας χρηματοοικονομικός σύμβουλος Rothschild που είχε αναλάβει να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για να σωθεί ο όμιλος Folli Follie, παραιτήθηκε όπως ακριβώς και οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας, οι Alen & Overy και το γραφείο Μπερνίτσα.

Ο έλεγχος της Alvarez & Μarsal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά στοιχεία που έστελνε η θυγατρική εταιρεία της Ασίας ήταν πλασματικά. Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν είναι αυτά που γράφουν οι ισολογισμοί και ακόμη αναζητούνται μικροί και μεγάλοι λογαριασμοί που θα μπορούσαν να μειώσουν το κακό.

Η Alvarez & Marsal εκτίμησε ότι τα έσοδα της εταιρείας στην Ασία  είναι 116,847  εκατ. δολάρια από 1,112 δισ. δολάρια που ανακοίνωνε η εταιρεία.

Τα καθαρά αποτελέσματα είναι ζημιές 44,702 εκατ. δολαρίων από κέρδη 316,444 εκατ. δολάρια που ισχυριζόταν η Folli Follie.

Τα αποθέματα είναι μόλις 33,873 εκατ. δολάρια από 581,681 εκατ. δολάρια που εμφάνιζε η εταιρεία και φυσικά τα τραπεζικά διαθέσιμα φτάνουν στα μόλις 6,4 εκατ. δολάρια από 296,771 εκατ. δολάρια που είχε ανακοινώσει η εταιρεία.

Όλοι οι σύμβουλοι που προσλήφθηκαν από την Folli Follie για να εξετάσουν τις δραστηριότητες της στην Ασία βρήκαν ότι τα έσοδα ήταν κατά περίπου 90% χαμηλότερα των στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

  • Δεδομένου ότι η Ασία αντιπροσωπεύει το 68% των εσόδων του ομίλου το 2017, οι ισολογισμοί του 2017 είναι ανυπόστατοι, ψευδείς και παραπλανητικοί.

Τα στοιχεία της Alvarez & Marsal πρέπει να αξιοποιήσει τώρα η Ernst & Young που έχει αναλάβει τον επανέλεγχο των οικονομικών στοιχείων της μητρικής και τη σύνταξη ενοποιημένου ισολογισμού.

Στην προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κατεβλήθη προσπάθεια να αποτραπεί η αποχώρηση της Ernst & Young η οποία είχε οριστεί ορκωτός λογιστής με ευθύνη τον έλεγχο και την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων του 2017 που αμφισβητούνται ως προς την αξιοπιστία τους.

Τα σενάρια για το μέλλον της Folli Follie είναι πολλά. Όλα καταλήγουν σε δύο εναλλακτικές διαδρομές:

  • Είτε θα κηρυχθεί πτώχευση είτε θα πωληθούν οι εκτός Ελλάδος θυγατρικές για να συγκεντρωθούν κεφάλαια ικανά να διατηρήσουν στη ζωή την μητρική.

Τελικά προχθές το Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie αποφάσισε, την αντικατάσταση Διοικητικών Συμβουλίων και διοικήσεων σε όλες τις εταιρείες της Ασίας (APAC). Ήδη έχει αναλάβει την υποστήριξη της οικονομικής διεύθυνσης στα κεντρικά της Ασίας στο Χονγκ Κόνγκ έμπειρο στέλεχος που έχει διοριστεί Deloitte. Φυσικά θα αλλάξει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie Group και θα προσληφθεί εντεταλμένος σύμβουλος και Οικονομικός Διευθυντής με άμεση προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του ομίλου.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι σύμφωνα με την Alvarez & Marsal, το 90% των υποτιθέμενων δραστηριοτήτων της Folli Follie στην Ασία…απλά…δεν υπάρχει. Τι θα πωληθεί; Σε ποια αξία; Με τι βάρη;

Επόμενο ραντεβού για τους μετόχους είναι η γενική τους συνέλευση στις 10 Οκτωβρίου.

Η έκθεση της Αlvarez &Μarsal έχει τίτλο «Preliminary Restatement Findings with respect to the FF ASIA GROUP consolidated financial statements for fiscal year 2017».
Η εγκληματολογική (forensic) έκθεση του ίδιου οίκου θα παραδοθεί αργότερα.

Τα ευρήματα της Alvarez & Marsal δεν θεωρούνται οριστικά γιατί τις αναθεωρημένες λογιστικές καταστάσεις για το 2017, πρέπει να συντάξει μια υψηλού κύρους ελεγκτική εταιρεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here