Γράφει η «ξενοδόχος»

Παραπάνω από επίκαιρο φαίνεται να είναι το προσκλητήριο που θέλει να απευθύνει το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο στους πλούσιους Βορειοευρωπαίους (και όχι μόνο) για την αγορά πολυτελών κατοικιών στη χώρα μας με την παροχή οικονομικών- φορολογικών κινήτρων.

Και πράγματι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές αγορές για την αγορά πολυτελών κατοικιών, όπως τουλάχιστον εκτιμούν τα μεγαλοστελέχη του real estate με βάση τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων Tranio. Eιδικότερα η χώρα μας βρίσκεται στη ευρωπαϊκή δεκάδα των  πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών χωρών για την αγορά πολυτελούς κατοικίας και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται 10η στη λίστα, το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω όσο θα δρομολογούνται και οι νέες επενδύσεις που περιλαμβάνουν πολυτελείς κατοικίες ανά την Ελλάδα.

Η Tranio πραγματοποίησε την έρευνα για την πολυτελή κατοικία στην Ευρώπη από κοινού με την  Monaco International Luxury Property Expo 2019, καταγράφοντας τις απαντήσεις των ειδικών της αγοράς real estate (συμβούλους, μεσίτες, εταιρείες ανάτπυξης ακινήτων, επενδυτές κ.α.) σε ερωτήματα αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς πολυτελών ακινήτων πανευρωπαϊκά και το «προφίλ» των υποψηφίων αγοραστών.

Οσον αφορά τις πιο δημοφιλείς αγορές στην πρώτη θέση βρίσκεται, όπως είναι εύλογο, η Ισπανία με ποσοστό 27% και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 23% και η Ιταλία με τη Γαλλία συγκεντρώνοντας από ένα 19%. Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν  Πορτογαλία, Γερμανία, Ελβετία και Μονακό, ενώ τη δεκάδα των πιο ελκυστικών αγορών για ακριβά ακίνητα συμπληρώνουν η Κύπρος, στην 9η θέση με ένα 6% και η Ελλάδα στη δέκατη θέση με ένα 4%.

Οσον αφορά την προέλευση των υποψηφίων αγοραστών, όπως προκύπτει από την ερώτηση με πολλαπλή επιλογή αναπτήσεων, οι αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη– σε ποσοστό 60%- κι από τη Ρωσία (60% επίσης) είναι οι βασικοί παίκτες/ ενδιαφερόμενοι αγοραστές πολυτελών ακινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ακολουθούν οι Κινέζοι (25%), oι Αραβες (15%) κι έπονται οι Αμερικανοί. Eιδικά όσον αφορά τους Δυτικοευρωπαίους προηγούνται οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Βέλγοι και έπονται οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα κι εν συνεχεία οι Ελβετοί και οι Ιταλοί.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here