γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν αυτή της έναρξης της -δοκιμαστικής- λειτουργίας του gov.gr, της διαδικτυακής πύλης του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί ένα από τα έργα που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρεί κλειδί προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και Δημοσίου και γενικότερα να κάνουμε λίγο καλύτερη την καθημερινότητα μας.

Οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα η λειτουργία του gov.gr να ξεκινήσει κατά περίπου 2 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

  • Από την άλλη πλευρά, ίσως ήταν και μία επιτακτική ανάγκη προκειμένου να υπάρχει μία αίσθηση συνέχειας για το κράτος, δεδομένου ότι ακόμη είμαστε υπό το σοκ των εξελίξεων αλλά σταδιακά θα χρειαστεί ως πολίτες να διεκπεραιώνουμε διάφορες εργασίες ακόμη και εξ αποστάσεως.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτές οι συνήθειες που θα αποκτήσουμε κατά τη διάρκεια του #menoumespiti θα διατηρηθούν και μετά το πέρας του «εγκλεισμού», όταν, δηλαδή, θα αρχίσει να υπάρχει εκ νέου μία αίσθηση κανονικότητας.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα διατηρηθούν και θα είναι μία από τις βασικές αλλαγές που θα δούμε στην καθημερινότητα μας.

  • Γιατί αυτό που αρχίζει να γίνεται όλο και ξεκάθαρο είναι πως η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική. Τόσο διαφορετική που είναι ακόμη εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν οποιεσδήποτε προβλέψεις για το πως θα είναι.

Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούν ως βέβαιη την ενίσχυση της χρήσης των τηλεδιασκέψεων. Κάτι που έχει λογική, δεδομένου ότι θα περιοριστούν οι μετακινήσεις εκτός της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, πόσο βέβαιο είναι πως μετά από 2 μήνες εγκλεισμού, άπαντες δεν θα θέλουν να πάνε για ένα meeting και να δουν από κοντά κόσμο;

  • Γενικώς, οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς ακόμη δεν είναι βέβαιο πόσο ακόμη θα είμαστε σε κατάσταση #menoumespiti.

Πότε θα βγει το φάρμακο ή το εμβόλιο, ποιες αεροπορικές εταιρείες θα αντέξουν, πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να τη βγάλουν «καθαρή».

  • Αρκετοί συγκρίνουν την υπάρχουσα κατάσταση σε παγκόσμια επίπεδο με την κρίση του 2008 αλλά η προσωπική άποψη μου είναι πως πρόκειται για μία πολύ διαφορετική περίπτωση.

Γιατί οι επιπτώσεις και οι αλλαγές θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε κοινωνικό επίπεδο από αυτές που φανταζόμαστε. Και ίσως να μην είναι αυτές που περιμένουμε οι περισσότεροι. Προς το παρόν, υπομονή, κουράγιο και #menoumespiti.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here