Λίγα λεπτά μετά τις 19.30 το απόγευμα της Κυριακής προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μετέφερε στη χώρα μας τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Τον Κινέζο Πρόεδρο υποδέχθηκε εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Πρόεδρος της Κίνας πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα (10 έως 12 Νοεμβρίου) αποδεχόμενος την πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Προκόπη Παυλόπουλου. Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, οι οποίες από το 2006 έχουν λάβει τον χαρακτήρα Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Η επίσκεψη του Σι Τζίνινγκ έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κίνα, όπου καταγράφηκαν σημαντικές συμφωνίες με στόχο την έλευση κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Δύο κινεζικοί τραπεζικοί γίγαντες, η Bank of China και η ICB, αποκτούν παρουσία στην Ελλάδα, για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις από τη Χώρα του Κόκκινου Δράκου σε ενέργεια, υποδομές, logistics, ναυτιλία, τουρισμό και ακίνητα.
  • Η Bank of China αποτελεί την 4η μεγαλύτερη τράπεζα και την 8η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση του κόσμου, με υπό διαχείριση κεφάλαια 3,24 τρισ. δολάρια και αποκτά υποκατάστημα στις αρχές της λεωφόρου Μεσογείου, στον Πύργο Αθηνών.
  • Η Industrial and Commercial Bank of China αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα και δημόσια επιχείρηση διεθνώς και θα λειτουργήσει γραφείο αντιπροσωπίας στη χώρα μας. Δραστηριοποιείται σε 42 χώρες, διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση 4 τρισ. δολαρίων και έχει σχεδόν 500.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την υλοποίηση κινεζικών επενδύσεων στη χώρα. Επιπλέον, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων μέσω του Σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Κεντρική απόφαση του Πεκίνου είναι να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής, όπως αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρομικά δίκτυα και εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να δημιουργηθεί ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού.

Οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Στο επίκεντρο της επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί και η κομβικής σημασίας επένδυση της Cosco στον Πειραιά, την οποία θα επισκεφθεί ο Kινέζος Πρόεδρος μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας.

Σήμερα στις 09:50, ο Κινέζος πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνεχεία στις 10:00 το πρωί θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στις 11:10 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Στις 16:30 ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά / Piraeus Container Terminal). Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ολοκληρώνεται στις 19:00 με το επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Αύριο στις 10:30 ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον κ. Παυλόπουλο, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here