Με ζήτηση πέραν πάσης προσδοκίας που διαμορφώθηκε κοντά στα 18,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 15ετές ελληνικό ομόλογο. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Η σημερινή νέα έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο γίνεται στον θετικό απόηχο της αναβάθμισης που συντελέστηκε από τον οίκο Fitch. Οδηγώντας το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ» από «BB-» και με θετική μάλιστα προοπτική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και το αρχικό επιτόκιο ήταν κοντά στο 1,97% (175 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, με το mid swap να διαμορφώνεται σήμερα στις 22 μονάδες), τελικά υποχώρησε στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap. Με άλλα λόγια διαμορφώθηκε στο 1,87%.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος.Χθες, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan)να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Εδραιώνεται η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με χαμηλό κόστος
Η σημερινή έκδοση κρίνεται άκρως επιτυχημένη, γεγονός που πιστοποιείται από τη μεγάλη ζήτηση και από το γεγονός ότι η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στο 2035 -ξεπερνά δηλαδή το «κομβικό» 2032- καθώς τουλάχιστον μέχρι τότε, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπό το πρίσμα αυτό, η εμπιστοσύνη των αγορών στις οικονομικές προοπτικές της χώρας εδραιώνεται, πιστοποιώντας ότι πλέον μπορεί να στηριχθεί στο γόνιμο έδαφος που δημιουργήθηκε χωρίς τα στηρίγματα των μέτρων μακροχρόνιας προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μολονότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδαμινές (32 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα), ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ έχει καταστρώσει δύο σενάρια άντλησης 4-8 δισ. ευρώ για φέτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here