Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το μεταβατικό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, που είχε εξαγγείλει στις αρχές του χρόνου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρόσφατο περιστατικό πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και η προοπτική αύξησης των πλειστηριασμών που ουσιαστικά επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα έχει χτυπήσει ηχηρά «καμπανάκια» σε τράπεζες και servicers.

Το μεταβατικό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών θα παρέχει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου τους με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες, ενώ Το βασικό όφελος για τους ευάλωτους οφειλέτες είναι η αποφυγή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Όπως τονίζουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, όσοι οφειλέτες είναι ευάλωτοι και θέλουν να αποτρέψουν πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στον πιστωτή στον οποίο βρίσκεται το δάνειό τους, προσκομίζοντας την βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Τη βεβαίωση αυτή ο οφειλέτης – φυσικό πρόσωπο ή ο εξουσιοδοτημένος σύμβουλός του, μπορεί την λάβει μέσω του gov.gr με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Για να λάβει τη βεβαίωση, το φυσικό πρόσωπο – οφειλέτης αρκεί να έχει είτε κηρυχθεί σε πτώχευση είτε να έχει κατασχεθεί η κύρια κατοικία του είτε να έχει καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης των οφειλών του.

Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εξής κριτήρια:

α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here